Європейська комісія пропонує Енергетичному співтовариству замінити діючу директиву 2001/80/ЕС «Про обмеження викидів деяких забруднюючих повітря речовин від великих установок спалювання» з терміном імплементації до 2018 року на більш жорстку 2010/75/EU «Директиву про промислові викиди», але з терміном імплементації до 2022 року, повідомив заступник директора секретаріату Енергетичного співтовариства Дірк Бушле.

«Відповідно до пропозиції (Єврокомісії. - Ред.), «Директива про промислові викиди» повинна бути імплементована членами Енергоспівтовариства, в т.ч. Україною, до 1 січня 2022 року.

Ця пропозиція буде обговорюватися 17 вересня у Відні, я очікую, що обговорення буде жвавим. Рішення Ради міністрів Енергоспівтовариства з цього питання можна очікувати в жовтні цього року. Думаю, стежити за розвитком подій буде цікаво не тільки представникам енергетичного сектора, а й громадянам України», - сказав він.

Як зазначив співрозмовник, Енергоспівтовариство розуміє складність завдань, які стоять перед Україною та іншими країнами в контексті зниження викидів ТЕС, однак послаблення зобов'язань не обговорюється, передає «Інтерфакс-Україна».

«Ми повною мірою усвідомлюємо серйозність викликів, пов'язаних з впровадженням директиви, в основному вони пов'язані із загрозливим віком ТЕС.

Секретаріат Енергоспівтовариства два роки тому приступив до регулярного інституційного обговорення, проведення семінарів з питання, як краще структурувати підготовчий процес . Зараз у Енергоспівтоваристві обговорюється питання, яким краще шляхом рухатися для досягнення наших спільних цілей з урахуванням обмежених ресурсів, але не питання уповільнення зусиль щодо скорочення викидів», - зазначив Бушле.

Заступник директора секретаріату Енергетичного співтовариства підкреслив важливість забезпечення громадян чистим повітрям, незважаючи на всі складнощі зі скороченням викидів ТЕС.

«Членство в Енергетичному співтовариство означає: громадяни України можуть розраховувати, що дихатимуть повітрям, не більш брудним або ж небезпечним для здоров'я, ніж у будь-якій іншій державі - члені ЄС», - резюмував Бушле.

Як раніше повідомляв ForUm, 17 грудня 2012 р. Мінекології ухвалило наказ №659 про адаптацію вітчизняного еко-законодавства до норм ЄС, або Базовий план апроксимації, підготовлений за допомогою Шведського агентства з охорони навколишнього середовища. План передбачає впровадження в нашій країні основоположних директив Євросоюзу щодо забруднення атмосфери.

Це такі директиви як №2008/50 про якість атмосферного повітря і чистіше повітря для Європи, №2004/107 про миш'як, кадмій, ртуть, нікель і поліциклічні ароматичні вуглеводні, №1999/32 щодо скорочення вмісту сірки в рідкому паливі, №98/70 про якість бензину та дизельного палива, №94/63 про контроль викидів летючих органічних сполук зі сховищ бензину і при його перевезенні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

267