Нинішньої осені наша країна стала перед нелегким політичним вибором. До саміту «Східного партнерства», на якому Україна та Євросоюз можуть підписати Угоду про асоціацію, залишається трохи більше двох місяців. У Верховній Раді вже закипіла робота щодо ухвалення євроінтеграційних законів, однак в процес прийняття історичного рішення вирішили втрутитися найближчі сусіди.

9 вересня прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв на нараді з віце-прем'єрами повідомив, що підписання Україною Угоди про асоційоване членство з Євросоюзом закриє для неї вхід до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану.

«Я хочу, щоб тут ніяких ілюзій не було. Ситуація досить проста при підписанні відповідного документа з державами Євросоюзу про асоційоване членство. Практично для наших українських партнерів вхід до Митного союзу буде закритий», - сказав Медведєв.

У той же час 10 вересня глава представництва Європейського союзу в Україні Ян Томбінський під час презентації проекту ЄС-Україна «Сильніші разом» спробував запевнити українців, що підписання Угоди про асоціацію не призведе до виникнення торгової кризи з Російською Федерацією.

«Я глибоко впевнений у тому, що кризи між Україною і Росією не буде, тому що це не в інтересах Росії. Росія має добрі відносини з багатими європейськими країнами», - зазначив він.

Про те, чи зіпсуються відносини України і Росії в разі підписання Угоди про асоціацію з ЄС, ForUm запитав у експертів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1463