Депутати Європейського парламенту були одностайні у своїй підтримці країн «Східного партнерства» і жорстко розкритикували Росію.

Дискусія питання про тиск Росії на країни «Східного партнерства» відбулася у середу в Страсбурзі в Європейському парламенті.

Так, представник європейських народників Елмар Брок говорив про важливість свободи вибору.

«Неприйнятно, коли країни, такі як Росія, використовують ціни на енергетику як інструмент для того, щоб блокувати вільний вибір країни. Ми заохочуємо ці країни зробити останній крок (в напрямку Угод про асоціацію. - Ред.)», - сказав народник.

Депутат Лібор Ручек, виступаючи від групи соціалістів, заявив, що в Європі подолано мислення, що «коли один отримує щось, другий втрачає», повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Ми не хочемо нової залізної завіси, нового поділу Європи між так званим Заходом і так званим Сходом, що значить Росія і, переважно, південні і східні сусіди. Депутат Брок говорив про вибір. Так, це основне правило. Народ України, Молдови, Грузії зробили свій вибір», - нагадав він.

Крім того, Ручек вважає, що у Вільнюсі «цей процес має бути завершений, підписавши Угоду з Україною і парафувати з Грузією і Молдовою».

«Нам не потрібні нові холодні війни в Європі» , - додав політик.

Виступаючи від імені лібералів, депутат Крістіна Оюланд заявила, що дії Росії «демонструють цілеспрямовані санкції проти українського експорту, заборону на молдавське вино, погрози у сфері безпеки щодо Вірменії».

«Все це прямі атаки проти суверенітету цих країн, їхнього вільного вибору відносин з партнерами. Я вірю, що Європа повинна реагувати. Солідарність і єднання - ключові слова наших дій у найближчі місяці. Ми повинні стояти разом проти тиску Кремля, проти провокації», - вважає політик.

Вона також висловилася за «підтримку і захист східних партнерів».

«Ми повинні відкрити наші ринки молдавському вину, ми повинні показати Путіну, що його методи неприйнятні для ЄС. Україна особливо чутлива, тому що без України Євразійський Союз буде просто паперовим тигром. Ми повинні розморозити фінансові ресурси і підтримати Україну в цьому історичному виборі», - впевнена депутат Європарламенту.

Від імені консерваторів депутат Чарльз Теннок також висловився з критикою на адресу Росії і заявив про необхідність «простягнути руку дружби нашим партнерам».

В аналогічному дусі прозвучали й інші виступи.

Нагадаємо, 15 травня поточного року Європейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС про підписання Угоди про асоціацію з Україною.

Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна працює над виконанням критеріїв Європейського Союзу для підписання Угоди про асоціацію.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

236