Інтервенція в Сирію може призвести до початку військових дій на території інших країн. Про це, як передає кореспондент ForUm’y , в ході прес-конференції заявив Надзвичайний і Повноважний Посол Сирійської Арабської Республіки в Україні Мохамед Саїд Акіль.

«Сирія займає дуже важливе геополітичне місце у світі. І тому, якщо буде ( військовий. - Ред.) удар, то ця війна може розширитися і охопити дуже багато сусідніх країн. І тоді ця війна може дійти до Європи», - сказав він.

Посол підкреслив, що у разі військової операції проти Сирії республіка однозначно буде захищатися. «І Сирію захищатимуть дружні країни. І війна може охопити не тільки наш регіон, а й просунутися далі», - заявив дипломат.

Разом з тим він не назвав точного плацдарму, з якого може бути нанесений військовий удар по Сирії, пояснивши це так: «Потрібно очікувати його з усіх боків. Між іншим, є американські бази в країнах Арабського затоки, на Кіпрі, в Мальті. Є американські військові в Йордані. Також є американські бази у Туреччині. Та й сам прем'єр-міністр цієї країни загрожував тим, що якщо буде удар проти Сирії, то Туреччина буде брати участь у його нанесенні», - заявив посол.

Разом з тим він підкреслив, що країни БРІКС не заявляли про можливе втручання у бойові дії в Сирії у разі початку проти неї військової операції.

«У нас є дружні країни, з якими у нас хороші відносини. Як вони будуть поводитися, я не знаю. Як поводитиметься Росія, як Китай? Це ( рішення. - Ред.) залишається за ними. Але ми знаємо, що зараз до берегів Сирії рухається багато різного типу кораблів. І ми не знаємо, якщо почнеться ця війна, то чим вона закінчиться. Але ці країни не заявляли про можливість участі в цій війні», - повідомив дипломат.

Нагадаємо, загострення ситуації в Сирії сталося 21 серпня. Деякі ЗМІ повідомили про хіматаку в околицях Дамаска, організовану військами уряду. За даними опозиції , в результаті кількість жертв склала 1,3 тисячі осіб .

За даними американських ЗМІ , президент США Барак Обама може прийняти рішення про початок військової операції проти режиму в Сирії навіть у тому разі, якщо не отримає підтримку конгресу США .

Президент Росії Володимир Путін заявив, що США повинні надати інспекторам і Раді Безпеки ООН докази застосування хімічної зброї в Сирії урядовими військами.

1 вересня держсекретар США Джон Керрі заявив , що американська влада має докази застосування хімічної зброї під Дамаском .

Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна виступає проти розв’язання ситуації в Сирії військовими засобами.

4 вересня в інтерв'ю Першому каналу й агентству Ассошіейтед Прес президент РФ Володимир Путін заявив, що не виключає згоди Москви на військову операцію у Сирії, якщо вина Дамаска у застосуванні хімзброї буде доведена, але лише з санкції РБ ООН.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

298