За даними платіжного балансу , в липні 2013 року чисте погашення зовнішніх запозичень банківського сектора склало 121 млн дол , що на 87 млн дол перевищує показник попереднього місяця.

За 7 місяців поточного року банківські установи повернули на 709 млн дол кредитів та інших запозичень більше , ніж залучили . Обсяг середньо- і довгострокових зовнішніх надходжень банків за кредитами та облігаціями за січень-липень 2013 року склав 2,2 млрд дол , обсяг відповідних погашень - 3,19 млрд дол ; сальдо короткострокових запозичень було позитивним і склало 281 млн дол США , повідомляють у прес-службі Незалежної асоціації банків України (НАБУ) .

Частка заборгованості перед нерезидентами у зобов'язаннях банківської системи продовжує скорочуватися і на початок серпня 2013 року клала 17,2%. Скорочуючи заборгованість перед іноземними кредиторами , фінансовий сектор країни поступово переорієнтовується на внутрішні ресурси , що , відповідно, підтримує попит на депозити клієнтів.

На думку НАБУ , позитивний ефект від зменшення обсягу зовнішніх запозичень виражається у зниженні чутливості банківської системи України до ситуації на міжнародних фінансових ринках. З іншого боку , скорочуючи зовнішню заборгованість ( яка зазвичай має меншу вартість) , фінансовий сектор країни змушений активніше залучати ресурси на внутрішньому фінансовому ринку , що у майбутньому може викликати деяке зростання вартості таких ресурсів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

210