Члени вісімки Північно-Балтійських країн (NB8) вважають, що геополітичний тиск на Україну є неприйнятним.

Про це йдеться в заяві міністрів, опублікованій на сайті уряду Швеції, за результатами засідання NB8 у вівторок у Вісбі (Швеція).

У засіданні взяли участь міністри закордонних справ Швеції Карл Більдт, Данії Віллі Севндаль, Естонії Урмас Пает, Фінляндії Ерккі Туоміоя, Ісландії Гуннар Браги Свенссон, Латвії Едгар Рінкевічс, Литви Лінас Лінкявічус, а також міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде.

«Будь-які економічні загрози або політичний тиск по відношенню до країн учасників політики «Східного партнерства» .. є неприйнятним» , - сказано в заяві, повідомляють «Українські новини».

Міністри зазначають, що кожна країна має повноцінне право вибирати той шлях , який вона вважає кращим для свого майбутнього.

«Ми висловлюємо повну підтримку підписання угоди про асоціацію між Європейським Союзом та Україною, включаючи зону всеосяжної та поглибленої торгівлі, на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі в листопаді, за умови, якщо Україна продемонструє суттєвий прогрес у трьох ключових сферах, визначених на засіданні Ради міністрів ЄС у грудні 2012 року», - сказано в заяві.

Також у заяві зазначається, що міністри вісімки Північно-Балтійських країн задоволені розвитком політики «Східного партнерства» і відмічають відчутні результати країн-учасниць партнерства.

Як раніше повідомляв ForUm, 22 серпня президент Російської Федерації Володимир Путін заявив, що Митному союзу у разі асоціації України з ЄС доведеться прийняти захисні заходи.

Заступник генерального секретаря Євразійського економічного співтовариства, радник президента Росії Сергій Глазьєв заявив, що підписання угоди про асоціацію України з ЄС порушить договір про дружбу, співпрацю і партнерство з Росією.

Прем'єр-міністр Микола Азаров закликає Росію не лякатися теоретичних ризиків від підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС, а займатися практичним розвитком двосторонньої торгівлі.

15 травня поточного року Європейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС про підписання Угоди про асоціацію з Україною.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

774