Зростання безготівкових операцій збільшить загальну кількість грошей, що обертаються в банківському секторі. Про це президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко заявив на прес-конференції, передає кореспондент ForUm'у.

Тим самим, за словами експерта, скоротиться вартість грошей, а це знизить ціну кредитів і зробить їх більш доступними для громадян.

«Позики для фізосіб можуть подешевшати на 2-3%», - сказав економіст.

Він додав, що введене 1 вересня обмеження готівкових платежів розміром 150 тис. грн не впливає на життя простих людей.

«Вже понад 7 років вся первинна нерухомість в Україні купується за безготівкою, за винятком якихось сумнівних забудовників. Ця система давно налагоджена, і ніяких проблем не виникає: комісії банкам - копійчані, деякі банки взагалі встановили фіксовану плату в 200-400 грн, навіть якщо ви платите кілька мільйонів за угоду», - повідомив аналітик.

Охріменко акцентував, що нововведення зачіпає переважно вторинний ринок житла. «Автомобіль за 150 тис. грн на вторинному ринку, можливо, ви й знайдете, але це велика рідкість. Всі автосалони з новими машинами давно працюють за безготівковим розрахунком. Важко уявити, що ви зайшли в салон Porsche і принесли сумку грошей, вони їх навіть не візьмуть, бо не захочуть возитися з готівкою. На сьогодні складно підрахувати, який в країні ринок вторинної нерухомості, ну, скажімо, близько $30 млрд», - зазначив фахівець.

Він уточнив щодо побоювань з приводу високих банківських комісійних, що вони можуть зрости лише у випадку, якщо фізособа захоче перевести в готівку кошти. «Якщо ж вони будуть використані для безготівкових розрахунків і розміщення їх буде на банківський депозити, то комісія або буде невелика, або взагалі буде відсутня. Крім того, думаю, через якихось 7-10 років ціна на нерухомість буде змінюватися незалежно від курсу долара», - сказав Охріменко.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

160