Українські власті зможуть захистити інтереси українських виробників автомобілів, навіть після підписання угоди про Зону вільної торгівлі з ЄС. Про це сказав виконавчий директор центру соціально-економічних досліджень «CASE Ukraine» Дмитро Боярчук, коментуючи заяву міністра закордонних справ Леоніда Кожари про автоматичне скасування спецмита на ввезення імпортних авто після підписання Угоди про асоціацію з ЄС і створення ЗВТ.

Експерт вважає, що заява про скасування імпортних мит на іномарки має, скоріше, політичний характер, і Україна навряд чи піде на одномоментне скасування мит.

«Дана заява, швидше, мала заспокоїти європейців напередодні підписання Угоди про асоціацію, адже Україна як член СОТ і не мала права вводити такі мита. Тим не менше, навіть якщо ми від них відмовимось, все одно ще залишаються механізми впливу на обсяги імпорту. Наприклад, той же утилізаційний збір. Це нетарифний метод регулювання імпорту, який допускається правилами СОТ», - сказав Боярчук.

Експерт вважає, що український автопром після підписання Угоди про асоціацію та Зону вільної торгівлі не залишиться беззахисним.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Леонід Кожара заявив, що Україна скасує мита на поставки імпортних авто після підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Спецмита на імпорт в країну нових легкових автомобілів були введені з 14 квітня 2013 року. Для авто з об'ємом бензинового двигуна 1-1,5 тис. куб. см у розмірі 6,46% і з двигуном 1,5-2,2 тис. куб. см - 12,95% незалежно від країни походження такого авто.

Економічні експерти неодноразово заявляли, що існування таких мит вже зробило позитивний вплив на український автопром. Зокрема, підприємства почали нарощувати обсяги виробництва і продажів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

952