Чорноморський флот Російської Федерації разом з українськими фахівцями обстежують на предмет можливості підйому з глибини радянського підводного човна «Щ-216», що затонув у роки Великої Вітчизняної війни біля мису Тарханкут (Крим).

Про це повідомив тимчасово виконуючий обов'язки начальника відділу інформаційного забезпечення ЧФ РФ капітан 2 рангу Микола Воскресенський.

За його словами, очікується, що дослідне судно «Селігер» з обладнанням та фахівцями на борту і гідрографічне судно ГС-86 сьогодні, 21 серпня, прибудуть в район мису Тарханкут. Судна обстежують район, де лежить човен, з метою визначення його точних координат і положення на ґрунті.

За інформацією прес-офіцера, в управлінні пошукових та аварійно-рятувальних робіт (УПАСР) ЧФ РФ зазначають, що, враховуючи знаходження затонулої субмарини на глибині більше 50 метрів, можливість наявності вибухонебезпечних предметів на самому човні і біля нього, операція з дообстеження і можливого підйому зажадає залучення значних сил, як з боку ЧФ, так і з боку ВМС ЗС України.

Він додав, що для забезпечення робіт ВМФ Росії приваблює новітнє дослідне судно «Селігер», призначене для проведення випробувань техніки, глибоководних досліджень та пошуково-рятувальних робіт, повідомляє «УНІАН».

У район знаходження затонулого човна також може бути направлене кілекторне судно «КІЛ-25», яке виконає розмітку полігону, встановить бочки і бетонні масиви під них, рятувальне судно (СС) Чорноморського флоту «Епрон», водолазне судно «ВМ-154» та близько 20 водолазів.

За твердженням Воскресенського, ЧФ РФ має досвід роботи на об'єктах, аналогічних «Щ-216». Зокрема, СС «Епрон» брав участь в обстеженні затонулих підводних човнів «Щ-204» і «Щ-211» у 1983 і 2003 роках відповідно.

Як раніше повідомляв ForUm, особи та адреси родичів членів екіпажу радянського підводного човна «Щ-216» встановлені.

Згідно з архівними даними, підводний човен «Щ-216» зник безвісти у лютому-березні 1944 року під час виконання бойового завдання. Причиною загибелі судна стало потоплення глибинними бомбами. Загинув весь екіпаж у складі 47 осіб. Підводний човен «Щ-216» виявили водолази Центру чорноморських підводних досліджень в районі кам'яної гряди в районі мису Тарханкут на глибині 52 метри. За попередніми даними, човен затонув з невеликими ушкодженнями. Фахівці не виключають, що після підняття судна в перспективі його можна законсервувати і зробити там унікальний музей військової історії.

Республіканський комітет АР Крим з охорони культурної спадщини отримав дозвіл Міністерства культури України на підйом затонулого біля Тарханкуту підводного човна «Щ-216».

Президент України Віктор Янукович доручив прем'єр-міністру Миколі Азарову та голові Адміністрації Президента Сергію Льовочкіну опрацювати питання можливості підйому радянського підводного човна «Щ-216».


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

231