Торгова суперечка, що виникла між Україною і Росією, має вирішуватися відповідно до вимог Всесвітньої торгової організації, заявив в інтерв'ю Радіо «Свобода» посол США в Україні Джеффрі Пайетт.

«Сполучені Штати дуже пильно спостерігають за розвитком ситуації. Ці питання повинні вирішуватися відповідно до вимог ВТО, які Росія має відносно України і навпаки», - сказав посол.

На запитання, чого більше в «торговій війні» між Києвом і Москвою - політики чи економіки, Пайетт заявив, що «занадто рано говорити». «Але знову-таки, з перспективи США, важлива річ тут економіка. Росія пов'язана своїми зобов'язаннями перед ВТО, це економічне питання. Стимули для України в перспективі рухатися ближче до Європи - економічні. Це визначатиме відносини в перспективі», - сказав посол США.

Пайетт також відмітив «дуже високий пріоритет США в підтримці європейського вибору України». «Ми віримо, що в перспективі економічні інтереси України, інтереси українського народу найкраще задовольнить Угода про асоціацію з ЄС, включно з угодою про поглиблену та всеосяжну вільну торгівлю. Вельми важливо розуміти, що ця угода між Україною і Європою жодним чином не відвертає Україну від дуже важливих економічних, історичних, культурних відносин з Росією», - підкреслив посол, повідомляє «УНІАН».

Він додав, що вільна торгівля з Європою не зменшить свободу України підтримувати глибокі й важливі відносини з Росією і, безперечно, не поставить під удар економічні та ділові відносини України з Росією. «Але в перспективі ми думаємо, що правильна відповідь для України - це рухатися ближче до інституціональних відносин з Європою. Це сприятиме економічному зростанню, створенню робочих місць, допоможе створити міцний фундамент для демократії, яку сподівається побудувати український народ», - підсумував посол США в Україні.

Як раніше повідомляв ForUm, російська митниця з 14 серпня посилила контроль за вантажами практично всіх українських експортерів.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив уряду розібратися в ситуації з проблемою ввезення українських товарів до Росії.

Європейська комісія закликала Україну і Росію якнайшвидше врегулювати торговельну суперечку відповідно до правил та зобов'язань Всесвітньої торгової організації.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

238