Рівень безробіття в Україні у першому кварталі 2013 року склав 8%. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявив виконавчий директор «Асоціації професіоналів з управління персоналом HR-Forum» Андрій Ніколов.

«Рівень безробіття в Україні у першому кварталі поточного року склав 8%, у той час, як у цілому в ЄС цей показник становить 11,4%», - акцентував він. Незважаючи на настільки відмінний від ЄС показник, потрібно враховувати, що 11,4% - це середньоєвропейський рівень.

На його думку, на формування рівня безробіття впливає три фактори: бізнес, освіта й уряд.

«Бізнес орієнтований на легалізацію робочих місць і співпрацю з освітою. Втім, бізнес можна критикувати за короткочасні стратегії. Освіта націлена на поступове реформування галузі та нові форми співпраці з бізнесом. Тим часом, інертність і відставання від потреб ринку віддаляє її від ринку праці», - сказав він.

Що стосується уряду в особі Мінсоцполітики та Держслужби зайнятості, то позитивні тенденції такі: реалізація закону про зайнятість (перекваліфікація фахівців після 45 років), стимулювання легалізації робочих місць (компенсація єдиного соцвнеску), стимулювання самозайнятості. Серед мінусів експерт виділив необхідність поліпшення сервісу і поглиблення співпраці з бізнесом.

Говорячи про довгострокові прогнози рівня безробіттям в Україні, він зазначив, що якщо економіка країни і сусідніх країн за 5-8 років не погіршиться, Україну не очікує критичний рівень безробіття.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

645