Ми звикли, що день відкритих дверей традиційно проводиться в школах, вищих навчальних закладах, іноді в музеях. Але, геть стереотипи! Вперше у Вищому адміністративному суді України відбувся День відкритих дверей, де побували і кореспонденти ForUm'у.


У рамках заходу журналісти ознайомилися зі щоденною роботою Вищого адмінсуду: подивилися порядок прийому, реєстрації та розподілу процесуальних документів, побували в кабінеті суддів, у залі засідань, відвідали «секретну» кімнату нарад представників Феміди і познайомилися з музейною експозицією ВАСУ.
 
Насамперед, варто зазначити, що Вищий адміністративний суд України знаходиться в колишньому приміщенні заводу «Арсенал». Перші два поверхи будівлі були зведені ще у 1850-51 роках. Ще два поверхи надбудовані у 50 р. ХХ ст. «Ці приміщення спеціально для суду не призначалися, тому в міру того як вони нам передавалися з 1995 р., відбувалася їх трансформація під потреби суду. На сьогоднішній день у ВАСУ працюють 83 судді та 350 співробітників апарату», - розповідає керівник апарату ВАСУ Станіслав Которобай.
 
 

Отже, почнемо! Якщо ви бажаєте подати касаційну скаргу, то вас чекають у приміщенні прийому процесуальних документів, що відкрилося близько 3 місяців тому. «Тут немає охорони, тому людина може спокійно зайти і віддати скаргу або безпосередньо працівникові, або ж кинути в урну для пошти», - каже Которобай.
 
 
 

За день приходить 1000-1200 звернень.

Одним із нововведень ВАСУ є інформаційний кіоск, де можна знайти інформацію про хід справи. «Інструкція користування цим апаратом дуже проста. Потрібно тільки набрати реквізити своєї справи, і ви отримаєте інформацію про неї. Всього в адмінсуді встановлено 3 такі кіоски», - пояснює Которобай.
 
 

Коли касаційні скарги, позовні заяви прийняті, їх передають до канцелярії. Саме тут вони проходять реєстрацію.
 

Документи, які потрібно обробити, до кінця дня будуть зареєстровані і внесені до бази даних.
 
 

Після реєстрації документи передаються до відділу забезпечення роботи судових палат, і тільки потім вони потрапляють безпосередньо до суддів.
 
Йдемо далі. Перед нами апарат відділу забезпечення роботи четвертої судової палати, що спеціалізується на спорах з податковою інспекцією. Тут працюють фахівці та секретарі судових засідань, всього 78 осіб.
 
 

Для зберігання справ співробітники апарату використовують сейфи.
 
Незамінний помічник у їхній роботі - «бет-мобіль». «Це наша «паличка-виручалочка». Більшість наших співробітників жінки, тому переносити важкі стопки документів не можуть. За допомогою нашого «бет-мобіля» ми забираємо справи з канцелярії, розвозимо їх суддям, передаємо в управління документального забезпечення», - розповідає начальник відділення Леся Марценюк.
 
 
 

У вузьких коридорах на шляху до служителів закону розташовані шафи, призначені для зберігання справ. Кожна закріплена за певним суддею.
 

І ось, нарешті, нас вітає суддя четвертої палати Вищого адміністративного суду України Євгенія Усенко.

Відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України, з 1 січня 2011 р. діє система автоматичного розподілу справ між суддями.
 
«Всього в четвертій палаті знаходиться 16 тисяч 305 справ. Станом на 1 липня, за перше півріччя 2013 р., розглянуто 8 тисяч 271 справу», - каже Усенко. «Робота судді багато в чому залежить від злагодженої роботи всієї організації. Це і робота помічника судді, консультанта, секретаря засідання», - зазначає вона.
 

Також журналістам показали нові зали судових засідань, які були обладнані лише рік тому.
 
Щоб потрапити до зали, людина повинна пройти контроль безпеки: залишити біля охорони гострі і ріжучі предмети, зброю. Всі зали засідань оснащені технічним засобом запису судового процесу. «За рік розглядається близько 100 тисяч справ. Найчастіше скарги надходять на податкову, Пенсійний фонд та органи соціального забезпечення», - каже Которобай.
 
 
 

Дорадча кімната. Саме сюди видаляються судді для винесення рішення.
 

Одним з найцікавіших місць у ВАСУ можна з упевненістю назвати кімнату, в якій зберігаються музейні експонати. Доглядач цього міні-музею Віктор Базов умовно ділить їх на 3 розділи.
 
«Перший - це історія становлення адміністративного судочинства в Україні. Другий - сучасний стан адміністративної юстиції. Окремий розділ - присвячений експонатам сувенірної продукції», - говорить він.
 
 
 
 

На особливу увагу серед музейних експонатів заслуговує справжній підручник барона Корфа та копія Острозької Біблії.

«Цю краватку нам подарував Юрій Карамзін. Коли створювався ВАСУ, він сказав Олександру Пасенюку, першому голові ВАСУ, «якщо раптом адміністративна юстиція запрацює, то я відріжу свою краватку і подарую її суду». Краватку не відрізав, але подарував», - розповідає Базов.
 

Як зазначив заступник глави ВАСУ Дмитро Ліпський, цим заходом Вищий адміністративний суд починає регулярне проведення Днів відкритих дверей. «Ми знаємо, як важливо здійснювати правосуддя на якісному організаційному і правовому рівнях, але не менш важливо показати і розповісти, як це правосуддя відбувається. Під час таких зустрічей ми спробуємо привернути увагу громадськості до необхідності зміцнення незалежної судової влади в Україні; ознайомити людей з діяльністю суду, системою документообігу, процедурою розгляду судових справ; пояснити правила прийому громадян, процедуру розгляду їх звернень», - зазначив він.

За словами Ліпського, День відкритих дверей у ВАСУ проводитиметься для представників ЗМІ, громадських організацій, студентів юридичних факультетів та школярів старших класів.
 
Так що, ласкаво просимо до суду!
 
 
 

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

573