Незважаючи на рекордний врожай в Україні та світі попит і ціни на українське зерно на іноземних ринках залишаться стабільними. Про це в ефірі «БТБ» заявив директор департаменту економічного розвитку аграрного ринку Мінагрополітики Віталій Саблук.

Він зазначив, що при очікуваних 57-58 млн тонн врожаю українські трейдери планують експортувати більше 50% зернових. Саблук переконаний, що попит на українське зерно залишиться стабільним. «Для продовольчого, фуражного зерна, для пшениці традиційними ринками збуту є Північна Африка, Близький Схід.

«Зараз ми говоримо про те, як підняти нашу питому вагу на цих ринках. Якщо говорити про ячмінь - крім названих регіонів, це ще й країни Перської затоки», - сказав Саблук.

«А фуражна група, зокрема кукурудза, дуже активно пробивається в Азіатський регіон, це перш за все Китай, Південна Корея, Японія... інші країни - Бангладеш, Тайвань, Індонезія - також ми плануємо освоїти», - зазначив він і додав, що зараз Японія є найбільшим імпортером нашої кукурудзи (16 млн тонн) і українська тут становить дуже успішну конкуренцію американській.

Він також вважає, що незважаючи на хороші врожаї зернових у світі ціни на українське зерно будуть стабільні. «Ми прогнозуємо досить стабільну цінову ситуацію щодо продовольчої пшениці і ячменю. Фінансова криза минулих років плюс висока ціна на світовому ринку багатьох небагатих країн призводила до того, що вони закривали свої продовольчі потреби, знижуючи класи зерна. Цього року ціна більш доступна для них, тому для продовольчої пшениці ми прогнозуємо такий же рівень ціни надалі», - сказав Саблук.

Він додав, що сприятиме цьому і гарна якість нашого зерна. «Якісні показники і по класності і за клейковиною високі, і це... триматиме внутрішню ціну трохи вищою в порівнянні із зерном з Європи чи Азії», - зазначив він.

За даними Мінагрополітики, станом на початок серпня Україна експортувала близько 1,7 млн ​​тонн ранніх зернових.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

274