До випадків вандалізму у приміських поїздах, а також до проблем несанкціонованого вуличного «мистецтва» чи графіті на вагонах українці звикли вже давно. Правда, в останні роки хуліганити стали частіше, відповідно і збиток залізниці відчутніший. Ситуація ускладнюється ще й тим, що вандали залишаються практично безкарними, оскільки зупинити їх силами транспортної міліції не вдається.
 
ForUm відвідав моторвагонне депо «Фастів» Південно-Західної залізниці, співробітники якого скаржаться на системний характер хуліганства, а також на величезні фінансові втрати.
 

Журналістів, які приїхали в депо, зустрічає начальник служби приміських перевезень Південно-Західної залізниці Олександр Подкопалов. Він запрошує представників ЗМІ до вагону одного з потягів і відразу вказує на відламану ручку дверей.
 

«Ви знаєте, кажуть, від злодія немає запору. Грабують банки, ювелірні магазини, де є охорона і сигналізація, а тут - соціальний вид транспорту, ніякої суттєвої цінності, здавалося б, але ви не повірите, крадуть навіть металеві рейки на обшивці», - розповідає він.
 
 
 
 
 
 

Подкопалов показує все, що примудряються зірвати, відірвати, порізати або пошкодити хулігани.
 
За його словами, вандали часто б'ють вікна, відривають ручки дверей, металеві рейки, обшивку сидінь, зривають двері. Та найбільшого збитку завдає розмальовування вагонів. Адже, якщо графіті намальовано навіть на частині вагона, перефарбовувати доводиться весь поїзд, а це 36 тисяч гривень.
 
«Бувають випадки, коли зривають сидіння, ручки сидінь, і навіть раковини в туалетах. Наприклад, нещодавно на ділянці Мотовилівка-Київ зняли і викинули шість диванів», - наводить приклад Подкопалов.
 

Начальник служби проводить журналістів по території депо, розповідаючи по дорозі про те, що щомісяця підраховує збитки від розбитих хуліганами вікон, поламаних крісел, пошкоджених нутрощів вагонів та ін.

Деяких порушників вдається затримати, але більшість вчинків вандалів залишаються безкарними, а відшкодовувати збитки найчастіше доводиться за свій рахунок. За таке правопорушення, як нанесення графіті у вагонах, можна отримати покарання за статтею «Дрібне хуліганство» або «Умисне знищення чи пошкодження чужого майна». У разі якщо вандалами виявилися неповнолітні, вся відповідальність покладається на їхніх батьків.


Подкопалов запрошує гостей у ремонтне відділення, уточнюючи, що всі вагони, виведені з ладу з вини хуліганів, привозяться саме сюди.
 
Тут працює ціла команда слюсарів, інженерів, технічних працівників, звідусіль чується стукіт і гул моторів.
 
 

«Гроші, витрачені на постійний ремонт і оновлення понівеченого та викраденого майна, можна було направити на покупку нових електропоїздів. На Заході така проблема, як вандалізм на транспорті, теж існує. Але там приміські електрички набагато менші, ніж у нас, - всього 4-5 вагонів (у нас до 10), тому контролери можуть постійно моніторити ситуацію в поїзді», - обурено продовжує він.
 
 
 

Тут же до розмови приєднується головний інженер моторвагонного депо «Фастів» Іван Безпалий.
 

Найбільше Безпалого обурює навіть не стільки хуліганство, скільки байдужість людей, які за цим спостерігають.
 
«Адже ламають щось у дорозі, а, крім хуліганів, у поїзді є інші пасажири, які мовчки за цим спостерігають. Дивує і дріб'язковість злодіїв. Тільки тому, що людина не може купити собі замок, вона його знімає в поїзді...»- розповідає він.
 
Журналісти радять керівництву депо для відстеження вандалів встановити відеоспостереження, але співробітники залізниці тільки розводять руками.
 
«У нас немає на це коштів, ми ледь знаходимо гроші на ремонт. Наприклад, торік тільки у Фастівському депо на ліквідацію наслідків вандалізму витратили понад 6 мільйонів гривень», - відповідає Подкопалов.
 

«Що ж тоді можна реально зробити, можливо удосконалити законодавство або ввести жорсткішу систему штрафів?» - запитує кореспондент ForUm’у.
 
«Законодавство, яке посилило б штрафи, звичайно, вкрай необхідне, але треба якось міняти і менталітет людей, щоб вони самі розуміли, що можна, а що ні», - уточнює Беспалов.
 
У свою чергу Подкопалов додав, що, наприклад, у Росії вагони покривають спеціальною фарбою. Малюнки з неї просто змиваються.
 
«Зараз метрополітен почав встановлювати якісь антивандальні сидіння. Але ми, я думаю, теж будемо до цього прагнути. Там особливе покриття м'якої тканини, вона ніби металізована, її не можна порізати, розірвати...» - пояснює він.
 
Наостанок представників ЗМІ запрошують пройти у фарбувальний відділ, аби наочно продемонструвати, що через незначний малюнок доводиться перефарбовувати весь вагон. Поруч з відділенням своєї черги на оновлення чекають й інші потяги.
 
 
 
«Затримувати ремонт ми не можемо, поїзд повинен вийти в рейс, а нових вагонів у нас немає. Іноді, звичайно, страхують інші депо... Буває, що відривають двірники, вибивають фари, а це вже загроза для пасажирів під час їзди, такий поїзд не може вийти в рейс», - розповідає маляр Іван Мар'янчик.
 

Бездіяльність у даній ситуації може призвести до того, що столична магістраль буде змушена розглянути питання про скасування вечірніх рейсів електропоїздів.

Нагадаємо, на Південно-Західній залізниці налічується 315 станцій. Експлуатаційну роботу залізниці здійснюють п'ять дирекцій із залізничних перевезень - Київська, Козятинська, Жмеринська, Коростенська, Конотопська. Коштів на самостійний ремонт залізниці катастрофічно не вистачає, не кажучи вже про поліпшення сервісу і закупівлі нових вагонів. А ігнорування даної проблеми призвело не тільки до зростання випадків вандалізму, але і до їх системного характеру. Наприклад, у 2011 році було зафіксовано 33 великі факти вандалізму, у 2012 році - 47, а з початку 2013 року вже зафіксовано понад 20. Такі цифри - яскраве підтвердження необхідності змін у даній галузі.

Ольга Каретникова, фото Віктора Ковальчука,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

826