Законопроектом «Про прокуратуру» передбачається ліквідація 122 прокуратур і скорочення повноважень решти. Про це в інтерв'ю «Комерсант-Україна» заявив радник Президента Андрій Портнов, який курирує розробку закону про прокуратуру в Адміністрації Президента.

«Ліквідуються 122 спецпрокуратури - будуть розформовані всі військові, екологічні, транспортні прокуратури. Справа в тому, що після ліквідації загального нагляду та скорочення функції представництва держави в судах вони втрачають практично всі свої функції та повноваження. Вводиться уніфікована трирівнева система прокуратури - будуть місцеві прокуратури (аналог районних), регіональні (аналог Кримської республіканської, обласних, Київської та Севастопольської міських прокуратур) і Генеральна прокуратура. Це означає, що міські прокуратури в обласних центрах також ліквідуються», - сказав він.

Відповідаючи на запитання, наскільки істотним буде скорочення штату прокуратур, Портнов зазначив: «Закон у прикінцевих положеннях наказує генеральному прокурору оптимізувати структуру Генпрокуратури, а уряду та іншим органам влади - здійснити пов'язані з цим дії, наприклад, у частині бюджетного планування. Упевнений, що генпрокурор знайде правильне і мудре вирішення питання про те, як провести оптимізацію і передислокувати сили, які залишаться після ліквідації загального нагляду, в інші інтелектуальні сфери в рамках повноважень прокуратури. Ми виходимо з того, що має з'явитися прокурор, менш завантажений якимись непотрібними функціями, який зможе зосередитися на практиці кримінального процесу, заглибитися в неї і більш серйозно підійти до процесуального керівництва слідством. У результаті ми повинні отримати більш якісне розкриття злочинів».

Говорячи про терміни набуття чинності закону, Портнов заявив, що ліквідація прокуратур почнеться відразу ж, цей процес обмежений шістьма місяцями. «Такий же термін відведений на створення органів самоврядування, кваліфікаційних комісій, а після їх створення дається кілька місяців, щоб закон набув чинності в повному обсязі. Ми прогнозуємо, що цей процес завершиться в другій половині 2014 року. Загальний нагляд ліквідується вже після створення всіх необхідних органів», - підсумував Портнов.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

532