Позитивним ефектом від створення метрологічної інспекції стане те, що її робота сприятиме дотриманню вимог законодавчих та нормативно-правових документів у сфері метрології та метрологічній діяльності. Про це сказав в інтерв'ю заступник начальника управління з питань метрології Мінекономрозвитку Олександр Гіленко.

«З прийняттям нового Закону «Про метрологію та метрологічну діяльність» функція з проведення метрологічного нагляду перейде до метрологічної інспекції, як це передбачає адміністративна реформа. Це забезпечить розмежування регуляторних, наглядових (контрольних) та господарських функцій. Подібні органи вже успішно працюють у країнах ЄС», - пояснив Гіленко.

Оскільки результати вимірювань використовуються у всіх сферах суспільного життя, то робота інспекції сприятиме зростанню якості результатів вимірювань, і в підсумку посилить захист життя та охорону здоров'я громадян. Також, позитивно вплине на контроль якості та безпеку харчових продуктів, лікарських засобів, безпеку умов праці, посилить спостереження за станом навколишнього природного середовища, сприятиме безпеці дорожнього руху та технічного стану транспортних засобів.

Крім того, робота метрологічної інспекції забезпечить надійність і точність торгово-комерційних операцій і розрахунків між покупцем і продавцем, у тому числі при наданні транспортних, побутових, комунальних, телекомунікаційних послуг, послуг поштового зв'язку, поставки або споживання енергетичних і матеріальних ресурсів (електричної і теплової енергії, газу, води, нафтопродуктів тощо).

Як раніше повідомляв ForUm, Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді створити державну метрологічну інспекцію.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

228