Президент Бундестагу і одна з головних осіб правлячої в Німеччині коаліції Норберт Ламмерт напередодні парламентських виборів став об'єктом звинувачень у плагіаті.


Звинувачення у плагіаті на адресу Ламмерта висунув анонімний блогер, що пише під псевдонімом «Роберт Шмідт». Зокрема, він стверджує, що значну частину наукових книг, перерахованих у бібліографії дисертації, автор роботи навіть не читав. Про це, на думку блогера, особливо явно свідчить запозичення «численних характерних помилок з вторинної літератури».
 

«Роберт Шмідт» трохи більше року тому звинуватив у плагіаті ще одного політика з правлячої коаліції - міністра освіти Аннетте Шаван. Скандал зрештою коштував їй посади. У лютому рада факультету філософії Дюссельдорфського університету після перевірки визнала недійсною кандидатську дисертацію Шаван і позбавила її наукового ступеня. Через кілька днів міністр освіти ФРН і одна з найближчих соратниць канцлера Ангели Меркель подала у відставку, повідомляють РІА «Новости».

Дисертація Ламмерта, присвячена питанням партійного будівництва, була написана майже 40 років тому. Нинішній глава Бундестагу захищав її на соціологічному факультеті Рурського університету в Бохумі. Як заявив політик виданню Welt, він вже звернувся в Бохумський університет з проханням перевірити ці звинувачення.

Менш ніж через два місяці в Німеччині пройдуть вибори до Бундестагу, за підсумками яких буде сформовано новий уряд.

Скандал навколо дисертації когось з німецьких політиків - явище хоч і не часте, але все таки не унікальне. Так, у березні 2011 року глава Міноборони Німеччини Карл-Теодор цу Гуттенберг був змушений подати у відставку через звинувачення в плагіаті при написанні дисертації. Університет Байройта в Баварії, де він захищався, позбавив його наукового ступеня після того, як в роботі міністра виявилося більше 100 сторінок чужого тексту без відповідних посилань.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

181