Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко переконаний, що обмеження готівкових розрахунків сприяє зменшенню доларизації економіки України та обігу готівкової валюти.

Експерт зазначає, що у разі обмеження готівкових розрахунків з 1 вересня підприємства зможуть здійснювати готівкові розрахунки між собою і з фізичними особами за умови, що сума платежів протягом одного робочого дня не перевищує 10 тис. грн.

«Це обмеження покликане перекрити канал переведення в готівку грошей, коли під виглядом купівлі с/г продукції у приватних осіб окремі компанії або підприємці фактично переводили у готівку грошові кошти і тим самим працювали на тіньову економіку», - стверджує Охріменко.

У зв'язку з цим, на його думку, перед економікою України зараз стоїть завдання щодо зниження ролі тіньової економіки та зменшення можливості для переведення в готівку готівкових коштів за допомогою псевдоторгових операцій.

«Бізнес має зрозуміти, що часи 90-х, коли все купувалося і продавалося за готівку, це вже історія, і потрібно звикати працювати цивілізовано - за безготівковим розрахунком», - вважає він.

У той же час, на його думку, сьогодні багато сфер, де обертаються великі суми, працюють за безготівковими розрахунками. Зокрема, за словами Охріменка, вже давно продажі нерухомості на первинному ринку здійснюються у безготівковій формі.

«Тепер і купівля-продаж нерухомості на вторинному ринку теж буде здійснюватися у безготівковій формі і за гривню. Як результат, в найближчій перспективі це призведе до того, що ціни на вторинному ринку нерухомості будуть встановлюватися у гривні і змінюватися у гривневому еквіваленті, при цьому доларовий еквівалент цін на нерухомість буде зникати», - резюмує експерт.

Нагадаємо, раніше Міністерство юстиції зареєструвало постанову Національного банку України про обмеження готівкових розрахунків.

Даною постановою Нацбанк обмежив готівкові розрахунки для підприємств (підприємців) протягом дня до 10 тис. грн, а також для фізичних осіб при розрахунках з підприємствами (підприємцями) і між собою за договорами купівлі-продажу, що підлягає нотаріальному посвідченню, до 150 тис. грн .

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

156