Україна розраховує шляхом конструктивного діалогу знайти взаєморозуміння з країнами, які погрожують санкціями нашій країні через введення збору на імпортні автомобілі. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, на брифінгу в Кабміні заявив міністр доходів і зборів Олександр Клименко.

Зокрема, на запитання, чи має намір уряд переглядати свою політику щодо введення утилізаційного збору та збору на імпорт авто, Клименко підкреслив: «Воювати ми ні з ким не будемо, ми здатні сьогодні налаштувати країни на конструктивний діалог і тільки в діалозі ми можемо знайти взаєморозуміння».

Крім того, за словами Клименка, Україна також має зауваження до низки країн.

«Ми повинні прислухатися до наших сусідів, але і вони повинні почути нашу позицію, ми повинні спілкуватися з позиції рівних партнерів», - сказав міністр.

За словами Клименка, в Україні зараз створені хороші умови для ведення бізнесу. «Сьогодні підприємства з іноземним капіталом щорічно збільшують валовий дохід, отриманий прибуток, а це означає, що вони розвиваються на території України, і я вважаю, це хороший аргумент для того, щоб сідати за стіл переговорів і говорити про це», - сказав Клименко.

Зокрема, міністр вважає за доцільне, щоб іноземні виробники автомобілів зайшли на ринок України і працювали тут, оскільки це - додаткові робочі місця для українців і т.д.

Як повідомляв ForUm, Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі прийняла рішення про введення спеціальних мит на імпорт автомобілів. Очікується, що спецмито на іномарки допоможе стати на ноги вітчизняному автопрому.

Туреччина поінформувала Всесвітню організацію торгівлі про те, що запровадить мито на ввезення українських волоських горіхів у відповідь на підвищення Україною ввізного мита на імпортні авто.

Після введення Києвом у квітні цього року спеціальних мит на імпорт легкових автомобілів Росія 9 липня у рамках механізмів СОТ повідомила про плани введення відповідних мит на імпорт з України шоколаду і шоколадних виробів (EUR0, 1 за кг), флоат-скла (15%) і вугілля (54%).

Україна наполягає на правомірності прийняття рішення про обмеження імпорту автомобілів, однак готова провести консультації про можливі компенсації з Росією та іншими країнами, яких зачепило це рішення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

169