У Литві винесено вирок у справі Партії праці - однієї із партій, що входять до правлячої парламентської коаліції. Її представники визнані винними у шахрайстві та спотворенні бухгалтерської звітності.

Засновник партії, депутат Віктор Успаських, засуджений до чотирьох років позбавлення волі. Його соратниці, депутату Віталії Вонжутайте, дали три роки. Ще один представник ПП Вітаутас Гапшіс засуджений до сплати штрафу у 35,7 тисячі літів (приблизно 13,5 тисячі доларів).

Суд визнав доведеним, що Партія праці приховувала джерела свого фінансування, спотворюючи звітність. Отримані від таємних спонсорів кошти використовувалися, зокрема, для оплати передвиборчої кампанії. При цьому засновник і лідер ПП Віктор Успаських, як підкреслили у суді, не тільки знав про «чорну бухгалтерію», але й особисто контролював її.

Сам Успаських свою провину заперечує, стверджуючи, що справа проти нього сфабрикована з політичних мотивів. У засуджених є можливість оскаржити вирок протягом 20 днів, пише «Lenta.ru».

Глава уряду Литви Альгірдас Буткявічюс (який очолює іншу коаліційну партію - партію соціал-демократів) раніше висловив сподівання, що на роботу правлячої коаліції рішення суду у справі Успаських не вплине. «Сподіваюся, що коаліція і надалі буде успішно працювати, незважаючи на те, яким буде кінцевий результат вироку», - зазначив він.

Скандал навколо Партії праці, нагадаємо, розгорівся ще у 2006 році. Прокуратура тоді звинуватила її у веденні «чорної бухгалтерії». На тлі скандалу Успаських виїхав до Росії, де попросив політичного притулку (пізніше він від цього прохання відмовився). Згодом лідер ПП повернувся на батьківщину, там він якийсь час провів під домашнім арештом.

За підсумками виборів у литовський парламент, що відбулися восени 2012 року, Партія праці отримала 29 місць (зі 141). Вона ввійшла до правлячої коаліції з соціал-демократами і партією «Порядок і справедливість», очолюваної колишнім президентом Роландасом Паксасом.

Тим часом незабаром після виборів Успаських був позбавлений депутатського імунітету. Дане рішення було ухвалене за підсумками роботи парламентської комісії, яка вказала на фінансові порушення в діяльності ПП. Зняття недоторканності з політика при цьому підтримали і соціал-демократи, які входять до правлячої коаліції.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

220