Проблеми з паливом Westinghouse, виявлені у ході планово-попереджувального ремонту на Южно-Українській АЕС у 2012 р., викликані тим, що воно експлуатувалося у змішаній активній зоні разом з російським паливом виробництва ВАТ «ТВЕЛ» - заявив газеті Kyiv Post віце-президент Westinghouse з продажів і відносин з клієнтами Майкл Кірстен.

Одночасна робота палива різних постачальників в активній зоні реактора була центральним пунктом технічного завдання, яке НАЕК «Енергоатом» пред'явив Westinghouse для входження на ринок України.

Однак, за словами представника Westinghouse, тепловиділяючі збірки його компанії були пошкоджені внаслідок зіткнення зі збірками «ТВЕЛ» всередині реактора. На думку Кірстена, це викликано тим, що в 2005 році ВАТ «ТВЕЛ» мав намір змінити дизайн своїх тепловиділяючих збірок таким чином, що вони стали гірше розміщуватися в українських реакторах поруч зі складками Westinghouse. «Росія робить все, щоб створити нам труднощі (для роботи в Україні)», - сказав він Kyiv Post.

За словами Кірстена, персоналу АЕС доводиться завантажувати паливо Westinghouse в реактор за допомогою додаткових зусиль: «Я не повинен цього вам говорити, але чинити так (з ядерними тепловиділяючими збірками) - це погана ідея. Такі речі не можна робити з докладанням зусиль».

Представники ВАТ «ТВЕЛ» відкинули всі звинувачення на свою адресу. За їхніми словами, які також наводить Kyiv Post, єдина мета регулярної модернізації ядерного палива - це поліпшення його експлуатаційних характеристик, і ця процедура «не має нічого спільного з нашим бажанням якось ускладнювати комусь життя».

У 2012 році Державна інспекція ядерного регулювання України заборонила експлуатацію свіжого ядерного палива Westinghouse через формозміни тепловиділяючих елементів, виявлених у ході планово-попереджувального ремонту на другому і третьому енергоблоках Южно-Української АЕС. Збиток, заподіяний внаслідок інциденту НАЕК «Енергоатом», оцінений Державною фінансовою інспекцією України у 114 млн грн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

197