Росія купує вдвічі більше українських овочів, ніж всі інші країни разом узяті. Про це заявив народний депутат, секретар ЦК КПУ Ігор Алексєєв, повідомили у прес-службі КПУ.

«Європа ніколи не була і не буде великим торговим партнером України. А Росію ми втратимо, якщо й надалі будемо дертися на потопаючий корабель під назвою ЄС», - прокоментував Алексєєв новину про те, що завдяки збільшенню попиту у Російській Федерації Україна за останні 5 місяців наростила обсяги експорту овочів на 17,2 млн доларів - до 49,7 млн.


 
Як повідомили в Українському клубі аграрного бізнесу, найбільшими імпортерами українських овочів є Росія - 26,7 млн ​​ доларів, Великобританія і Нідерланди - по 2,2 млн доларів, Ірак - 1,9, і Туреччина - 1,6 млн, повідомляє «Golos.ua».

«Зверніть увагу на цей колосальний розрив у деяких найбільших імпортерів - Росія купує української аграрної продукції на 26,7 мільйонів доларів, і наступна за нею Великобританія - лише на 2,2 мільйона. Москва забезпечила Україні половину всієї виручки від овочевого експорту. Чи потрібно тут пояснювати, хто насправді є для нашої країни дійсно вигідним партнером?», - заявив комуніст.

Парламентарій нагадав, що, у разі підписання угоди про асоціацію та відкриття зони вільної торгівлі з ЄС, Росії доведеться вводити обмежувальні заходи щодо ввезення українських товарів. Це буде необхідно, щоб захистити свій ринок від європейського низькосорту, який спочатку хлине на наші прилавки, а потім поллється через кордон до Москви.

«Втративши Росію, Україна втратить половину і без того дірявого держбюджету...», - констатував Алексєєв.

«Що ж до зростання експорту овочів - це, безумовно, хороша новина», - зауважив депутат-комуніст.

«Проте вона повинна бути не приводом для радості, а стимулом для тісної роботою з відродження сільського господарства, що перебуває у напівзруйнованому стані. Зараз як ніколи необхідно ввести держмонополію на торгівлю аграрною продукцією, щоб всі доходи від неї йшли до бюджету, а звідти - на відновлення і модернізацію села. Крім того, потрібно прийняти програму продовольчої безпеки. Якщо попит на наші овочі буде рости і надалі, за нинішнього стану речей ми дуже скоро не зможемо його покривати», - резюмував Алексєєв.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

237