Будівництво свердловини з видобутку сланцевого газу коштує близько $5 мільйонів. Про це заступник голови фракції Партії регіонів Сергій Клюєв заявив у ході «круглого столу» Інституту Горшеніна, передає кореспондент ForUm’y.

Депутат додав, що тим самим формування базового «куща» з 6 свердловин коштує близько $30 млн. «В Україні собівартість добування нетрадиційного газу поки що не ясна, але у США це на рівні $100 за 1000 куб.м - у нас газ у 4 рази дорожче. Там останнім часом щороку видобували 250 млрд куб.м сланцевого газу, що становить 40% усього газовидобутку. Багато в чому це друга «золота лихоманка» для США, енергетичний бум», - сказав парламентарій.

У свою чергу, екс-міністр палива та енергетики Сергій Єрмілов уточнив, що у Сполучених Штатах використовуються відпрацьовані роками екологічно безпечні технології видобутку сланцевого газу, які постійно вдосконалюються. «Ми бачимо у США гідний приклад, коли нація знайшла вихід із ситуації, будучи довгі роки залежною від газових поставок ззовні. Цей приклад можна застосувати і в нашій країні», - констатував експерт.

На це народний депутат Тарас Кутовий зазначив, що компанії Shell і Chevron зададуть високі стандарти видобутку нетрадиційного газу в Україні. «Це приклад, який провідні світові розробники покажуть нашим видобувачам. До слова, один із ключових чинників падіння безробіття у США - це саме розвиток ринку сланцевого газу. Києву ж у даному питанні важливо мати політичне плече для переговорів про імпорт з Росією», - резюмував фахівець.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

232