Враховуючи прогнозне підвищення температури необхідно посилити роботу з недопущення пожеж на потенційно небезпечних промислових і військових об'єктах, а також у лісових масивах. Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Клюєв у понеділок на засіданні тимчасової міжвідомчої робочої групи з пожежної безпеки, повідомили ForUm'у у прес-службі РНБО.

За його словами, спекотне літо цього року створило вкрай загрозливу ситуацію: у східних, центральних і південних регіонах України утримується високий рівень (5-й клас) пожежної небезпеки. Секретар РНБО підкреслив, що сьогодні необхідно використовувати успішний досвід протидії масштабним пожежам у подібних надзвичайно спекотних літніх сезонах 2010-2011 років.

За словами Клюєва, особлива увага приділяється питанням пожежної безпеки на вугільних складах, зокрема, небезпеки, що виникає при підготовці пиловугільного палива. Запаси вугілля на шахтах і складах теплоелектростанцій перевищують норми накопичення на 24% або на 1,9 млн тонн порівняно з аналогічним періодом минулого року, і в цілому складають практично 10 млн тонн, у тому числі на ТЕС - більше 5 млн тонн, повідомив секретар РНБО. «Стільки вугілля у нас на складах ніколи не було, тому ситуація нетипова», - зазначив Клюєв.

Він повідомив, що перевірками вугільних складів Державною службою України з надзвичайних ситуацій виявлені порушення правил пожежної безпеки. Серед них - відсутність первинних засобів пожежогасіння та систематичного контролю за температурою у штабелях вугілля, несправність систем зовнішнього водопостачання. Також, за словами секретаря Радбезу, на певній кількості ТЕС приміщення транспортних галерей не обладнані автоматичними системами сигналізації та пожежогасіння. За даними перевірки, найгірша ситуація у Запорізькій, Луганській, Львівській та Черкаській областях.

За словами голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Михайла Болотських, на окремих об'єктах навіть була відсутня система оповіщення про пожежу працюючих. Він повідомив, що за результатами перевірки до адміністративної відповідальності притягнуто низку посадових осіб, а керівництво об'єктів отримало приписи виконати заходи для належного забезпечення пожежної безпеки. Голова ДержНС зазначив, що за дорученням Президента України вже перевірена максимальна кількість потенційно небезпечних об'єктів - більше 25 тис.

Клюєв зауважив, що в такий спекотний період вкрай необхідно домогтися високої технологічної дисципліни і неухильного дотримання протипожежних правил на всіх без винятку небезпечних об'єктах. У першу чергу, слід забезпечити належне функціонування систем протипиловий захисту у місцях підготовки пиловугільного палива на теплоелектростанціях, сказав він.

Клюєв зазначив, що мають бути проведені повторні перевірки всіх ТЕС, шахт і збагачувальних фабрик, щоб дізнатися, наскільки якісно усунені всі недоліки, виявлені в ході попередньої перевірки. Крім того, за словами секретаря Радбезу, на небезпечних об'єктах з участю фахівців ДержНС повинні бути проведені навчання щодо відпрацювання навичок ефективно протидіяти пожежам. За словами Клюєва, також особливу увагу необхідно приділити об'єктам житлово-комунального господарства - у найближчі дні повинна бути проведена додаткова перевірка.

За даними Генеральної прокуратури, за результатами перевірки військових об'єктів вже відкрито десятки кримінальних проваджень, зроблені сотні приписів і тисячі посадових осіб притягнуті до відповідальності. Учасники наради домовилися провести повторну перевірку всіх складів боєприпасів, щоб переконатися у результативності роботи щодоз усунення недоліків.

На нараді також було домовлено посилити роботу з протидії лісовим пожежам, зокрема, забезпечити повітряне та наземне чергування, обмеження відвідування лісових масивів, інформування населення і т.д. За даними віце-прем'єр-міністра України Олександра Вілкула, 12 липня на цю тему буде проведене чергове виїзне засідання міжвідомчого штабу у Новомосковському районі Дніпропетровської області, де у 2010 році були зафіксовані найбільші лісові пожежі.

Клюєв також підкреслив важливість оповіщення населення про елементарні правила поведінки у жаркий період, щоб уникнути проблем зі здоров'ям; необхідними ресурсами повинна бути повністю забезпечена система швидкої медичної допомоги.

Учасники наради домовилися, що в усіх причетних міністерствах і відомствах і на потенційно небезпечних об'єктах будуть встановлені цілодобові чергування.

За даними Державної служби України з надзвичайних ситуацій, згідно з урядовим планом, у 9 районах оперативного реагування постійно утримуються міжвідомчі угруповання сил загальною чисельністю понад 51,5 тис. осіб і 10,6 тис. одиниць техніки.

Болотських заявив, що завдяки вжитим заходам у цьому році порівняно з минулим в цілому відзначається зниження загальної кількості пожеж на 11%, кількість лісових пожеж - майже вдвічі. Водночас збільшилася кількість пожеж у Донецькій, Запорізькій, Луганській та Чернігівській областях, повідомив Болотських.

Клюєв нагадав, що за результатами засідання Ради регіонів (яке відбулося 20 червня ц.р. в Луганську), Президентом України Віктором Януковичем було дано доручення опрацювати питання пожежної безпеки небезпечних та особливо небезпечних об'єктів, у тому числі стан дотримання пожежної безпеки на вугільних складах. У зв'язку з цим Президент України доручив секретарю РНБО створити міжвідомчу робочу групу, яка повинна доповісти Главі держави про результати своєї роботи до 12 липня.

«Сьогодні ми повністю контролюємо ситуацію. У нас готові всі сили і засоби, і ми постійно вдосконалюємо той алгоритм дій, який дозволить нам ефективно і якісно реагувати у разі необхідності на надзвичайну ситуацію», - заявив Болотських на брифінгу журналістам після проведення засідання міжвідомчої робочої групи.

Як раніше повідомляв ForUm, Президент України Віктор Янукович доручив голові Державної служби з надзвичайних ситуацій Михайлу Болотських і віце-прем'єр-міністру Олександру Вілкулу вжити необхідних заходів протипожежної безпеки у літній період.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

286