Директор Міжнародного центру Блейзера Олег Устенко констатує, що червневе зниження обсягів золотовалютних резервів Національного банку України згладилося падінням обсягів імпорту.

«Основною причиною зниження обсягів резервів стало те, що цього місяця держава виконувала виплати по своїх зовнішніх боргах. Завдяки цьому практично половина зовнішніх боргів була покрита. Це говорить про те, що сама держава потребувала валюти для виконання виплат зовнішніх зобов'язань», - зазначає експерт.

Додатковими причинами цієї ситуації, на його думку, стала переоцінка вартості в доларовому еквіваленті тих євро, які знаходяться в резервах НБУ (курс євро до долара знизився з позначки 1,32 до позначки 1,2), а також тимчасове падіння вартості золота.

У той же час Устенко вважає, що червневе падіння обсягів золотовалютних резервів Національного банку України згладилося зниженням обсягів імпорту.

«Заспокоює зниження імпорту. Це говорить про те, що падіння ЗВР на цьому фоні не настільки небезпечно, оскільки ми порівнюємо його саме з показниками імпорту. Якщо оцінювати обсяги резервів у місяцях імпорту, то вони залишаються на рівні минулого місяця», - додав він.

При цьому директор Міжнародного центру Блейзера спрогнозував обсяг ЗВР на кінець року на рівні 25 млрд. доларів, «оскільки сподіваємося на відновлення співпраці країни з МВФ».

Нагадаємо, раніше НБУ повідомив, що станом на 1 липня 2013 р. обсяг золотовалютних резервів склав 23 мільярди 144 мільйонів доларів США в еквіваленті.

На зміну розміру резервів істотно вплинули виплати за облігаціями державної позики в сумі 1 мільярд 139 мільйонів доларів США.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

162