В Україні сьогодні, 1 липня, набрав чинності новий механізм реєстрації бізнесу. Заснувати компанію або відкрити свою справу фізособі-підприємцю можна буде тільки у Державній реєстраційній службі.

Згідно з новими правилами, крім реєстрації відкриття і закриття бізнесу в одній структурі, відкрити підприємство можна на реєстраційному порталі. Користувачеві досить мати ключ електронного цифрового підпису та можливість оплатити дистанційно реєстраційний збір, повідомляє «РБК-Украина».

Крім того, буде зменшено час на реєстрацію. З 1 липня буде посилено контроль над виконанням термінів. Реєстрація юридичних осіб буде чітко займати три робочих дні, а для фізичних осіб-підприємців - два дні. За їх перевищення до реєстраторів буде застосовуватися адміністративна відповідальність.

З 1 липня також по всій країні будуть одні стандарти відкриття своєї справи, а в усіх областях почнуть працювати відділення Укрдержреєстру, крім того, держреєстратори будуть розміщуватися в тому числі і в центрах надання адмінпослуг, там, де це дозволяють умови.

Більше того, вже розроблено законопроект, згідно з яким реєстрація бізнесу буде дозволена також нотаріусам.

«Зараз це роблять 1500 держреєстраторів. Ми залучимо ще 7000 нотаріусів. Послуги з реєстрації стануть доступнішими більш ніж у п'ять разів. У бізнесу буде альтернатива. Нотаріусам достатньо буде підключитися до спеціальної бази даних служби. Сплативши державне мито та вартість послуги нотаріуса (її мінімальний і максимальний розмір визначить Кабмін), свій бізнес можна буде зареєструвати за чашкою кави», - заявили в Укрдержреєстрі.

Передача функцій з реєстрації бізнесу у відання Укрдержреєстру займе два-три місяці.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

349