Уряд Японії запросив у США офіційне підтвердження інформації про те, що японське посольство було у числі 38 іноземних дипломатичних представництв, які нібито прослуховувало американське агентство національної безпеки (АНБ), повідомило в понеділок агентство Кіодо.

Раніше британське видання Guardian оприлюднило деталі документа, наданого колишнім співробітником компанії Booz Allen Hamilton - підрядника Центрального розвідувального управління США - Едвардом Сноуденом, який раніше розкрив дані про масштабне стеження спецслужб США за телефонними переговорами та інтернет-активністю користувачів по всьому світу, повідомляє РІА «Новости».

У документі, датованому вереснем 2010 року, перераховані 38 посольств і дипломатичних місій, які позначені як «цілі» американської спецслужби. Серед них у документі перераховані не тільки країни, з якими у США напружені відносини, але і союзники Вашингтона. Зокрема, спецслужба шпигувала за представництвами ЄС, Франції, Італії, Греції, Японії, Мексики, Південної Кореї, Індії та Туреччини. Видання підкреслює, що у документі не згадані представництва інших країн Західної Європи, у тому числі Великобританія і ФРН.

«Ми запросили відповідне підтвердження (інформації) через дипломатичні джерела», - прокоментував публікацію британського видання генеральний секретар уряду Японії Есіхіде Суга.

Минулої суботи німецьке видання Spiegel також з посиланням на документи, надані Сноуденом, писало, що АНБ прослуховувало представництва Європейського союзу у Вашингтоні і Нью-Йорку і зламувало їхні комп'ютерні мережі. Влада країн ЄС висловила стурбованість цією інформацією і зажадала від Вашингтона офіційних роз'яснень. США висловили готовність обговорити дипломатичними каналами з ЄС скандальні повідомлення щодо прослуховування.

Співробітники спецслужб за допомогою спеціальних технічних засобів мали доступ до електронних комунікацій, до телефонних ліній у будівлях представництв, а також могли прослуховувати комунікації дипломатів за допомогою спеціальної антени.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

194