Один з головних символів Франції Ейфелева вежа у вівторок закрита для відвідування туристів через страйк обслуговуючого персоналу пам'ятника, повідомляють місцеві ЗМІ.

Рішення про закриття вежі було ухвалене напередодні після семигодинних переговорів персоналу та профспілки «Загальна конфедерація праці» (CGT). Працівники пред'являють цілий список претензій до свого керівництва, серед яких-низький рівень заробітної плати, недостатньо хороші, на думку страйкарів, умови праці, а також низький рівень забезпечення безпеки, повідомляє РІА «Новости».

Очікується, що переговори з профспілкою продовжаться у другій половині дня у вівторок. Рішення про те, чи відкриється вежа для туристів у середу, поки не прийнято. Попередній страйк персоналу пам'ятника пройшла у грудні 2010 року. Тоді вежа була закрита для відвідувань протягом двох днів.

У дні «високого сезону», який розпочався 15 червня, щоденно на пам'ятник піднімається від 25 до 30 тисяч осіб. Всього за рік подивитися на Париж з висоти вежі зважуються близько семи мільйонів осіб.

Ейфелева вежа була побудована за замовленням уряду Франції до паризької виставки у 1889 році за проектом інженера Густава Ейфеля і стала найвищою спорудою в світі того часу. Спочатку вежу планувалося залишити на 20 років, а потім розібрати, оскільки багатьом парижанам не сподобався її дизайн, але за ці роки вона стала символом французької столиці.
Ейфелева вежа дуже стійка: сильний вітер відхиляє її вершину всього лише на10-12 сантиметрів. Під час спеки від нерівномірного нагрівання сонячними променями вона може відхилитися на 18 сантиметрів.

У різний час вежа була бездротовим телеграфом, в ній була обсерваторія, фізики вивчали принципи тяжіння. З винаходом радіо і телебачення вежа стала використовуватися для передачі радіо- і телесигналу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

502