Представники малого та середнього бізнесу в Білорусі заявляють, що організовують «попереджувальний страйк» у четвер, щоб закликати уряд вийти із Митного союзу, до якого входять Казахстан і Росія.

Зокрема, голова мінського профспілки «Перспектива» Анатоль Шумчанка заявив, що форум білоруських підприємців вирішив почати збір підписів для відповідної петиції, повідомляє «Радіо Свобода».

За словами голови спілки, правила Митного союзу ввели, не спитавши думки підприємців, а ці правила шкодять їхнім бізнес-інтересам.

Як заявив Шумчанка, підприємці готові розпочати масштабні протести з 1 липня.

Митний союз, метою якого було спростити торгівлю між трьома країнами-членами, був створений у 2010 році. Російська влада заявляє, що кінцевою метою є створення до 2015 року Євразійського економічного союзу за прикладом Євросоюзу.

Нагадаємо, Митний союз у рамках Євразійського економічного співтовариства - форма торговельно-економічної інтеграції Білорусі, Казахстану і Росії, яка передбачає єдину митну територію, в межах якої у взаємній торгівлі товарами не застосовуються мита та обмеження економічного характеру, за винятком спеціальних захисних, антидемпінгових і компенсаційних заходів. При цьому країни-учасники Митного союзу застосовують єдиний митний тариф та інші єдині заходи регулювання торгівлі товарами з третіми країнами.

Нагадаємо, 31 травня у Мінську прем'єр-міністр України Микола Азаров і голова Євразійської економічної комісії Віктор Христенко підписали меморандум про поглиблення взаємодії між ЄЕК і Україною. Меморандум передбачає надання Україні можливості мати представника в ЄЕК і отримати статус спостерігача в Євразійському економічному союзі з 2015 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

365