У рамках реалізації державної програми здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення громадян житлом "Укргазбанк" за 2012-2013 рр. видав 1175 кредитів. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, повідомила заступник голови правління «Укргазбанку», представник НАБУ Олена Дмитрієва.

«Програма працює, людей звертається дуже багато і їх кількість зростає. 33% від загальної кількості отримали кредити - це працівники бюджетної сфери, 17% - держслужбовці, 12% - співробітники правоохоронних органів і військовослужбовці, решта - це наймані фахівці комерційних структур», - заявила вона, додавши, що в принципі програма досягла своєї мети і малозабезпечені люди змогли отримати дешеві кредити.

У той же час Дмитрієва зазначила, що існують деякі проблеми, які на сьогоднішній день не вирішені і не дозволяють комерційним банкам брати участь у цій програмі, хоча спочатку, коли приймалася постанова, передбачалося, що братимуть участь всі банки.

Серед проблем вона також виділила фондування. «Ми знаємо, що депозити, які приймаються від населення та юридичних осіб, мають середню терміновість 3 місяці. Відповідно, комерційні банки не можуть собі дозволити видавати кредити на 15 років», - заявила фінансист.

Другою проблемою Дмитрієва назвала те, що постанова не включає будь-які можливості для банків або державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву контролювати процес будівництва, здійснюваний забудовниками. «Ми повинні просто по фотографіях дивитися і приймати рішення: далі нам працювати із забудовниками чи закінчувати акредитацію», - заявила вона, зазначивши, що вирішення даних проблем допомогло б активізувати роботу програми.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

165