Екс-заступник генерального прокурора України Микола Обіход вважає, що найважливішою інформацією з показів свідка у «справі Щербаня» Петра Кириченка є інформація про те, що підозрюваний екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко і Павло Лазаренко перераховували кошти на рахунки кримінального авторитета Олександра Мільченка, відомого під прізвиськом Матрос, який вважається вбивцею Євгена Щербаня. Про це Обіход розповів в інтерв'ю німецькому виданню Junge Welt, передає «УНН».

На запитання про те, яким пунктам у свідченнях Кириченка потрібно надати найбільше уваги, екс-заступник генерального прокурора відповів: «Центральним елементом є, напевно, педантичний розподіл грошових потоків, які текли тоді. Кириченко говорить, що він перевів за дорученням прем'єр-міністра Лазаренка і Тимошенко великі суми на рахунки Олександра Мільченка, відомого як «Матрос» і, за достовірними джерелами, як один із убивць Щербаня. Крім того, він розповів, - і це було нове - що він передав дружині Мільченка півмільйона доларів готівкою».

«Кириченко сформулював досить конкретно вбивство Щербаня як мету транзакції. Тимошенко точно знала, згідно з його свідченнями, для чого ці гроші були призначені. За моєю оцінкою, Тимошенко замішана дуже глибоко у цьому злочині, вона повинна розглядатися, на мою думку, як спільниця. У ході допиту свідок знову назвав Лазаренка і Тимошенко замовниками вбивства», - підкреслив Обіход.

З приводу думки захисників Тимошенко, що тільки перерахунок з одного рахунку на інший не може бути доказом участі в убивстві, колишній заступник Генпрокурора зазначив: «Ми витратили багато часу, щоб відстежити всі рухи грошей, наприклад, від кіпрської фірми Тимошенко Somolli Enterprises Ltd через різні обхідні шляхи гроші до вбивць Щербаня надходили. Коли ми цього домоглися, перекази з'єдналися, як у пазлах, з іншими документами і даними, тепер картина дала у підсумку зміст. Ми знали, ким злочинці були, за чиїм наказом вони діяли, якою була винагорода за ці дії. Для нас участь, і разом з тим співвинуватість Тимошенко, стали очевидними. Тим не менше, її захисники вимагали розглядати перекази окремо і ігнорувати їхній зв'язок зі злочинами. Уявіть, що хтось хоче зрозуміти принцип роботи машини, оглядаючи тільки шини, без того, щоб звернути увагу на мотор».

Нагадаємо, 15 травня у «справі Щербаня» відбувся допит колишнього радника Павла Лазаренка, Петра Кириченка, який перебуває у США. Допит проходив у режимі відео-конференції.

Кириченко розповів про перерахування грошей з рахунків Юлії Тимошенко на рахунки Павла Лазаренка і Олександра Мільченка (кримінальний авторитет «Матрос», через якого, ймовірно, замовлення на вбивство Щербаня надійшло від замовників до виконавців. - Ред.). За словами Кириченка, Лазаренко говорив йому про смертельну загрозу для Тимошенко і попросив звести його з Матросом. Після цього, за словами Кириченка, він повинен був перераховувати зі своїх транзитних рахунків гроші на рахунки Ільченка. Гроші, за словами свідка, надходили від Тимошенко. Сам Кириченко стверджує, що спочатку не знав, за що саме платяться гроші.

У своїх свідчення Кириченко зазначив, що ймовірно ініціатором замовлення вбивства Щербаня була Тимошенко.

Зазначимо, Тимошенко у січні 2013 року отримала документ про підозру у справі про вбивство народного депутата Євгена Щербаня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

176