Рух транспорту по новому мосту через Дунай між Болгарією та Румунією відкрився у суботу в 00:00 годин.

А у п'ятницю ввечері в болгарському місті Відін відбулася офіційна церемонія здачі його в експлуатацію.

«Новий міст пов'язує не тільки людей двох країн - Болгарії та Румунії, а й Європи, Європи майбутнього - сильної і солідарної», - сказав на церемонії відкриття голова Народних зборів Болгарії Михайло Міков.

Загальна вартість витрат на реалізацію проекту склала 255,66 млн євро. Близько половини цієї суми виділив ЄС, передає «Укрінформ».

За своїм призначенням міст комбінований - з двосмуговим шосе в двох напрямках, залізничним полотном, тротуарами для пішоходів і велоалеями.

Загальна ширина дорожнього полотна - 31,35 метра. Довжина шосейного полотна - 1391 метр, а залізничного - 1791. Арка моста підноситься на 43 метри від поверхні Дунаю.

До кінця червня проїзд по мосту буде безкоштовним, а потім обійдеться від 6 до 37 євро залежно від розміру транспортного засобу. Велосипедисти і пішоходи можуть користуватися мостом безкоштовно. Від сплати такс за проїзд по мосту Відін - Калафат також звільняються автомобілі швидкої допомоги, поліції і пожежної охорони. Через три місяці експлуатації болгарська сторона обіцяє переглянути такси у бік зменшення, але це питання буде узгоджуватися з румунськими колегами, які наполягають на отриманні більш високого прибутку.

Будівництво другого моста через Дунай розпочалося 13 травня 2007 року. З різних причин реалізація проекту кілька разів припинялася.

Передбачається, що в перший же рік експлуатації нового моста трафік по ньому перевищить 100 тисяч транспортних засобів. Новою спорудою зможуть скористатися всі водії, які зараз прямують до поромної переправи через Дунай в болгарських містах Відін і Оряхово. А також і ті, хто з румунського боку направляється до Сербії, Македонії та інші країни Західних Балкан, у Грецію і Туреччину.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

597