Київ і Анкара готують на осінь підписання угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною і Туреччиною, повідомив посол Туреччини в Україні Мехмет Самсар.

«Ми постараємося підписати договір про зону вільної торгівлі у ході візиту до Туреччини Президента України Віктора Януковича восени цього року», - сказав турецький посол у ході організованого Європейською бізнес-асоціацією (ЄБА) спільно з ПРООН в Україні торгово-інвестиційної місії «Туреччина-Україна» у середу в Києві.

Як зазначив Самсар, заявлене на рівні глав держав як стратегічне двостороннє українсько-турецьке співробітництво вже має знакові «зрушення». У їх числі дипломат виділив лібералізацію візового режиму між країнами, що, за його даними, вже забезпечило зростання кількості видачі як українських, так і турецьких віз на 50-60%.

Разом з тим, підкреслив глава турецької дипмісії, двостороння співпраця між Україною і Туреччиною має великий нереалізований потенціал: «Поточний товарообіг ($6,5 млрд в 2012 р за даними турецької сторони - Ред.) не відображає потенціал співпраці наших країн. Україна дуже швидко розвивається», - сказав він.

У числі секторів української економіки, які динамічно розвиваються і мають потенціал для інвестицій, Самсар виділив IT-сектор, аграрний сектор, а також енергетичний сектор. Турецькому бізнесу також цікава робота і потенціал промислово-індустріальних парків в Україні, передає «Інтерфакс-Україна».

«Ми віримо, що Чорне море - не перешкода для нас», - зауважив дипломат.

Як зазначив заступник голови конфедерації підприємництва і бізнесу Туреччини Türkonfed Таркан Кадоуглу (Tarkan Kadooğlu), в даний час Туреччина веде переговори з ЄС і США про укладення угоди у сфері транснаціонального співробітництва в галузі торгівлі та інвестицій. За його словами, укладення угоди «забезпечить необхідний баланс».

«Необхідно також, щоб Туреччина мала окрему угоду про зону вільної торгівлі з США. Світова економіка виходить із рецесії», - сказав він.

«Туреччина потребує ще одного економічного підйому. Шлях зростання - розвиток демократичних стандартів, мир і стабільність. Якщо протести у Туреччині скінчаться мирно (почалися наприкінці травня з акції екологів проти реконструкції площі в центрі Стамбула, потім перекинулися на кілька інших міст країни і набули яскраво вираженого антиурядового характеру - Ред.), наша країна вступить у новий період», - сказав заступник голови Türkonfed , додавши, що «для нас тут не може бути переможців і переможених».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

242