Необхідність прийняття закону про заборону фінансових пірамід давно назріла. Найнеобхідніше - це дати чітке визначення фінансових пірамід і заборонити їх рекламу. До такого висновку прийшли експерти під час круглого столу «Чи поборе уряд фінансові піраміди?», що відбувся в інформаційному агентстві «Українські новини».

За словами директора Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, контролюючі органи повинні працювати на випередження. «Якщо ми будемо чекати, коли піраміда завалиться, а потім намагатися повернути ошуканим вкладникам гроші, нічого не вийде. Якщо ми дійсно хочемо захистити людей, цей закон потрібно приймати», - сказав він.

Експерти зазначили, що дуже часто фінансові піраміди маскують під інші організації, аж до благодійних чи релігійних. Крім того, вони функціонують без реєстрації юридичної особи або фізичної особи-підприємця, а гроші від фізосіб приймають не безпосередньо, а через Інтернет.

За словами директора департаменту регулювання та нагляду за наданням фінансових послуг фінансовими компаніями Нацкомфінпослуг Галини Павленко, основне значення законопроекту, який розроблений урядом, зводиться до трьох пунктів. По-перше, він дає визначення фінансових пірамід. По-друге, забороняє створення і рекламу фінансових пірамід в Україні. По-третє, вводить кримінальну відповідальність за організацію фінансових пірамід.

Ще однією перевагою законопроекту, за словами партнера ЮФ «Ілляшев та партнери» Максима Копейчикова, стане те, що «зекономлені» від заборони фінансових пірамід гроші українців будуть спрямовані в банківський сектор і ринок цінних паперів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

243