Спецпідрозділи турецької поліції за підтримки водометів прорвалися на площу Таксім у Стамбулі, де другий тиждень збираються противники прем'єр-міністра Реджепа Тайїпа Ердогана.

Сотні поліцейських, які діють під прикриттям бронетехніки, розігнали демонстрантів сльозогінним газом. Вони оточили площу і заблокували всі виходи з неї.

Повідомляється, що на площі перебували невеликі групи протестувальників. В основному, вони спали. Вони почали закидати поліцейських «коктейлями Молотова», однак якогось серйозного опору чинити не змогли.

 
 
Поліцейські прорвалися до пам'ятника Ататюрку, який стоїть на площі Таксім, і оточили його щільним кільцем. Інший загін офіцерів поліції почав розбирати барикади і зносити наметовий табір.

Спеціальні представники сил правопорядку повідомили журналістам, що метою вторгнення на Таксім є захист історичних монументів, наприклад, пам'ятника Ататюрку, від вандалів.

За даними місцевих ЗМІ, представники опозиції відійшли в прилеглий до Таксіма квартал Касимпаша. Правоохоронці їх не переслідували.

Як повідомляв ForUm, на тлі антиурядових виступів Ердоган звернувся до своїх прихильників в Анкарі, заявивши, що всі провокатори будуть притягнуті до відповідальності, і закликав «провчити» опозиціонерів.

Нагадаємо, по всій Туреччині вже майже півмісяця тривають антиурядові демонстрації, що почалися у Стамбулі з мітингу на захист парку Гезі у центрі міста.

Жертвами сутичок стали чотири людини: троє протестувальників і один поліцейський. Кількість потерпілих, за даними правозахисників, досягла трьох тисяч осіб.

За матеріалами: «ВВС», «Russia Today»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

229