Стан колишнього президента ПАР Нельсона Мандели, який 8 червня був госпіталізований з рецидивом легеневої інфекції, залишається тяжким.

94-річний лідер боротьби з апартеїдом і лауреат Нобелівської премії миру перебуває у відділенні інтенсивної терапії і, за словами лікарів, динаміки до покращення за останні дві доби не було.

Націю охопило загальне занепокоєння. У церквах по всій країні моляться за одужання Мадіба (це родове ім'я Мандели, під яким він широко відомий у ПАР), а південноафриканські газети пишуть про те, чого можна очікувати при нинішньому загостренні його хвороби.

Погляди при цьому розділилися: автори одних статей свято вірять в одужання Мандели, інші ж закликають не перешкоджати природному розвитку подій. Так, у пресі з'явилося висловлення одного екс-президента Ендрю Млангені, який покликав бути морально готовими до швидкої кончини Мандели.

Тим не менше, не всі у ПАР готові змиритися з імовірною смертю свого лідера. Багатьох надихнула реакція дочки Мандели Зіндзі, яка, відвідавши батька в лікарні, заявила, що він «борець» і «в повному порядку», передає «ВВС».

«Мандела завжди у наших молитвах. Ми бажаємо йому якнайшвидшого одужання і дуже сильно любимо його», - каже жителька Йоганнесбурга Аммара Лахерія.

Президент країни Джейкоб Зума закликав південноафриканців молитися за Манделу і його близьких.

Втім, множаться голоси і тих, хто закликає медиків і владу дозволити Нельсону Манделі спокійно померти. Особливо багато таких закликів у соціальних мережах. «Він заслужив того, щоб піти гідно», - написав у Twitter один із південноафриканських користувачів.

З початку року це вже третя госпіталізація колишнього президента ПАР. Перед останньою випискою 6 квітня йому діагностували пневмонію.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

230