Прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що за багатоденними акціями протесту можуть стояти іноземні сили. За його словами, які передає газета Hurriyet, турецька розвідка вже почала пошук ймовірних підбурювачів з-за кордону.

«Поки ми не можемо назвати їхніх (підбурювачів - Ред.) імен, - заявив Ердоган. - Однак їхнім лідерам належить зустрітися з нами». Він також розкритикував реакцію іноземної спільноти на заворушення в Туреччині. За словами прем'єра, тим, «хто радить нам бути стриманими, слід спершу самим навчитися стримувати себе».

Крім цього Ердоган поклав відповідальність за заворушення в країні на екстремістів і опозицію, пише BBC News. Зокрема, прем'єр звинуватив у провокаціях Республіканську народну партію (CHP), що вважається найбільшою опозиційною силою в країні.

Ще одним фактором, що спровокував акції протесту, глава турецького уряду назвав активне використання демонстрантами сервісу мікроблогів Twitter та інших соціальних мереж. «Існує загроза під назвою твіттер, - наводить слова Ердогана The Guardian. - Там можна знайти приклади виключної брехні. По-моєму, соціальні мережі - найстрашніша загроза суспільству».

У понеділок, 3 червня, акції протесту в Туреччині продовжилися. За даними «Гаарець», маніфестанти знову почали збиратися на стамбульській площі Таксим. Одночасно в Анкарі поліція застосувала сльозогінний газ проти тисячного натовпу демонстрантів, які спробували пройти до центральної площі Кизилай, пише «Lenta.ru».

За останні дні заворушення поширилися більш ніж на 60 міст. Під час протистояння з поліцією, яка активно застосовувала водомети і сльозогінний газ, були затримані понад 1700 осіб. За відомостями медиків, які наводить «Гаарець», в одному Стамбулі з п'ятниці, 31 травня, постраждали близько тисячі осіб. Amnesty International, на яку посилається газета, повідомила про двох загиблих, проте ця інформація поки не підтвердилася.

Як повідомляв ForUm, у Туреччині кілька днів триває акція протесту через рішення влади вирубати парк Гезі в районі Таксим у Стамбулі і побудувати на його місці торговельно-розважальний комплекс. Почалося все з мирної чотириденної акції, яка поширилася на безліч провінцій країни і переросла у заворушення з вимогами відставки уряду.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

223