З минулої п'ятниці у Туреччині у ході протестів було заарештовано понад 1700 осіб, повідомляють місцеві правоохоронні органи.

За даними влади, всього 90 акцій протесту пройшли у Туреччині за минулі два дні, в тому числі в таких містах, як Анталья, Ізмір і Конья.

Нинішні акції протесту - найбільші у Туреччині за останні роки.

У ніч з суботи на неділю в Анкарі та Стамбулі сталися сутички між поліцією і протестувальниками, понад сто людей отримали поранення.

В Анкарі на площі Кизилай поліцейські знову застосували сльозогінний газ і водомети, тоді як акція протесту у Стамбулі проходила відносно мирно.

Прем'єр-міністр країни Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що учасники протестів своїми діями «підривають демократичні засади».

Почалося все з мирної чотириденної акції, учасники якої висловлювали незгоду з планами реконструкції цієї частини площі Таксим.

Однак у п'ятницю почалися сутички, коли поліція спробувала розігнати протестувальників за допомогою сльозогінного газу і водометів, повідомляє «ВВС».

Як зазначають кореспонденти, те, що починалося як акція екологів місцевого значення, швидко вилилося у невдоволення всією політикою турецького прем'єра і правлячої Партії справедливості і розвитку, зокрема, передбачуваної ісламізації Туреччини.

Водомети і сльозогінний газ, які поліція застосувала проти демонстрантів, лише загострили ситуацію. Силові дії влади викликали шквал обурення по всій країні.

Як повідомляв ForUm, обстановка у Стамбулі та Анкарі нормалізувалася після багатоденних акцій протесту, що переросли у сутички з поліцією.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

361