В Україні зберігаються проблеми з отриманням медичної допомоги дітьми з сільської місцевості та рівнем дитячої смертності. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, повідомила сьогодні під час відеоконференції «Запитай міністра», міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова.

«Не секрет, що сьогодні мають більше можливостей отримати безпечну медичну допомогу жителі міст, і менше таких можливостей мають діти з сільських регіонів. Так, за 2012-й рік в обласних дитячих лікарнях медичну допомогу отримали 385 тисяч дітей, з них лише 39% - діти, які проживають у сільській місцевості», - підкреслила вона.

Так, за словами Богатирьової, в Донецькій області в обласних дитячих лікарнях проходили лікування всього 6% дітей з села, у Луганській - 12,7%, Харківській - 18,5%. У той же час у Вінницькій, Полтавській, Чернівецькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Херсонській областях цей показник становить майже 67%.

«Така ситуація, на жаль, спостерігається і в інфекційних відділеннях, і лікарнях. У них питома вага дітей із сільської місцевості становить 23,7%, а в туберкульозних лікарнях і ще менше - 22,9%», - зазначила міністр.

Богатирьова також підкреслила, що вважає неприпустимо високим рівень смертності дітей на першому році життя у центральних, районних і дільничних лікарнях. Цей показник, за словами міністра, сьогодні становить 12-15%.

«Це означає, що ми не можемо вчасно в повному обсязі надати необхідну медичну допомогу цій категорії громадян. Я прошу начальників управлінь охорони здоров'я, обласних педіатрів звернути на це увагу, провести місцеві колегії для того, щоб зрушити з місця ситуацію з дитячою смертністю», - підкреслила вона.

Як раніше повідомляв ForUm, перший заступник міністра охорони здоров'я Олександр Качур заявив, що у 2012 році в Україні знизився рівень материнської та малюкової смертності.

Анастасія Піка,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

259