Президент Сирії Башар Асад підтвердив сьогодні надходження до Сирії російських зенітних ракетних комплексів С-300.

«У Сирію надійшла перша партія ЗРК С-300, друга прибуде найближчим часом», - сказав він.

Нагадаємо, досі офіційних підтверджень здійснення поставок С-300 у Сирію не було. Більше того, тільки у вівторок, з посиланням на ізраїльські дані, міністр оборони Ізраїлю Моше Яалон заявив, що Сирія ще не отримала С-300, додавши, що його країна «знає, як діяти» у разі, якщо такі поставки відбудуться, повідомляє «ИТАР -ТАСС» з посиланням на сирійське інформаційне агентство Сурія аль-Ен.

Згідно з повідомленням, після цього прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху зажадав від членів уряду утриматися від коментарів з приводу поставок російських комплексів ППО С-300 у Сирію.

За даними ізраїльських ЗМІ, тема С-300 була порушена під час недавнього візиту Нетаньяху до Росії, проте подробиці обговорень не публікувалися. Ізраїль особливо стурбований розгортанням російських комплексів, оскільки С-300, як зазначають військові експерти, у змозі подолати систему самооборони, встановлювану на літаках ізраїльських військово-повітряних сил.

Що стосується самої російської сторони, то офіційно неодноразово повідомлялося, що Росія не відмовиться від постачань, проте ніхто не підтверджував, чи були вони здійснені. Заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков заявив у минулий вівторок, що Москва не відмовляється від постачань Дамаску систем С-300. За його словами, відповідний контракт з урядом САР «був підписаний кілька років тому».

Як повідомляв ForUm, на початку травня повідомлялося, що Сирія після обстрілу передмістя Дамаска націлила свої ракети на Ізраїль. Дамаск розцінив тоді завданий ВПС Ізраїлю удар «як оголошення війни» і оголосив про намір вжити у відповідь заходи, не уточнивши, якими саме вони будуть.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

169