Указ президента «Про заходи щодо забезпечення здійснення місцевими державними адміністраціями виконавчої влади на відповідній території» надає місцевій владі більше повноважень, що дозволить у свою чергу більш ефективно реалізовувати регіональні програми розвитку, вважає політолог Кость Бондаренко.

«По суті, Глава держави розставляє крапки над «і» у взаєминах територіальних органів міністерств та відомств з керівництвом адміністрацій. Ці взаємини з різних причин не завжди теплі, що не сприяє реалізації тих чи інших програм на місцях. Іноді регіональний керівник не має можливості проводити узгоджену з центром кадрову політику. У результаті чиновники, які формально є його підлеглими, більше орієнтуються на вказівки міністерського начальства, а не на інтереси регіону. Це гальмує розвиток регіонів», - зазначив Кость Бондаренко.

Як приклад Бондаренко навів ситуацію в Києві. «Попов, очоливши КМДА, розвинув бурхливу діяльність, серйозно розпланував стратегію розвитку столиці. Але тертя з прем'єр-міністром Миколою Азаровим серйозно ускладнили для столичного керівника реалізацію цих планів. І питання не тільки у фінансовій залежності від центру, з якою бореться Попов. Виявилося, що не всі люди в столичній владі готові виконувати вимоги глави КМДА, оскільки поставлені і орієнтуються на Кабмін або міністерства», - зазначив Бондаренко.

За його словами, реалізація положень указу Президента допоможе виправити ситуацію. «Тепер регіональні керівники будуть не тільки відповідальними за регіон, а й матимуть відповідні повноваження, щоб реалізовувати регіональну політику», - сказав Бондаренко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

186