Президент Російського газового товариства Валерій Язєв не виключає поступок Україні щодо ціни на російський газ у разі «можливості втрати контракту». Про це він сказав сьогодні на прес-конференції в Москві.

«Ринки шкода втрачати і ніхто не говорить, що це добре, але якщо будуть перешкоди непереборної сили, хто ж їх перестрибне. Це переговорний процес, це бізнес і ризики. Я схвалюю «Газпром», що він, скільки може, тримає (для України) високу ціну і отримує нормальний прибуток, а якщо з'являється можливість втрати контракту, тоді трохи поступляться в ціні», - сказав Язєв.

За його словами, така бізнес-логіка властива не лише при торгівлі газом, але й іншими товарами.

При цьому він підкреслив, що Росія співпрацює дуже активно з Україною з газових питань. Він нагадав, що Україна є одним з найбільших споживачів російського газу, через яку також здійснюється транзит до Європи, повідомляє «УНІАН».

«Ми співпрацюємо постійно, пропонуємо варіанти - обмін активами між «Газпромом» і «Нафтогазом», ми готові разом з Україною експлуатувати її газотранспортну систему, у нас є ще ціла низка спільних програм», - сказав Язєв і додав, що таке співробітництво здійснюється тільки там, де відповідає національним інтересам Росії.

Як раніше повідомляв ForUm, Україна планує у 2013 році імпортувати 27,3 млрд куб. м природного газу.

30 березня глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що схеми, організовувані Україною з отримання газу в Європі, нагадують шахрайські.

Європейський комісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер заявляє про повну законність реверсних поставок газу з Європейського Союзу в Україну.

28 березня прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив про те, що Україна почала реверсні поставки газу з Європи через територію Угорщини, а 15 травня - тестовий імпорт газу зі Словаччини. З початку року Україна вже імпортувала з Німеччини 123 мільйони кубів газу.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

345