Місія енергозбереження стає все більш вагомою для АПК України поряд з продовольчою. Про це, як повідомляє кореспондент ForUm`у, заступник міністра агрополітики та продовольства Олександр Сень заявив на Міжнародному біоенергетичному Форумі.

За словами чиновника, в цьому відношенні Мінагрополітики передбачає дуже великі можливості і дуже серйозні завдання, які стоять перед аграрним сектором.

Фахівець зазначив, що напрацювання йдуть відразу за кількома напрямами, серед яких важливе місце має зайняти випуск біоетанолу. «Якщо говорити про біоетанол, то це єдиний шлях і для стабілізації роботи цукрової галузі - що необхідно вже і в 2013 році, і для диверсифікації виробництва в цій галузі, що дозволить говорити про стабільний і прогнозований випуск цукрових буряків і цукру», - зазначив Сень .

За його даними, у 2012 році в світі вироблено 900 млн т біоетанолу, а Україна може вийти приблизно на 250 тис. т на рік. «Це також стосується спиртових заводів: мінімальний кошторис проекту з перепрофілювання одного підприємства складає 350 млн грн - відносно небагато для вирішення такої великої проблеми. Є й великий типовий проект, на 970 млн грн, який вирішує всі загальні питання, пов'язані з рентабельним виробництвом біоетанолу. Сьогодні вже перепрофільовані деякі спиртзаводи, на яких працює приватний інвестор, хоча вони залишилися в держвласності. Інші можуть бути перепрофільовані під конкретні пропозиції інвесторів», - сказав заступник міністра.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

153