Німецькі консерватори запропонували заборонити символіку НДР, пише Berliner Morgenpost. Зокрема, з такою ініціативою виступив голова фракції ХДС/ХСС, яка входить до правлячої коаліції, Фолькер Каудер. За його словами, його блок спробує домогтися кримінальної відповідальності за публічну демонстрацію символів НДР.

Крім цього, депутат від ХДС і генеральний секретар берлінського відділення партії Кай Вегнер звернувся до сенатора Берліна з фінансових питань Ульріха Нусбаума. Консерватор запропонував позбавити організацію «Національна народна армія» (Traditionsverband Nationale Volksarmee e.V.), яка вважає своїм завданням збереження традицій армії НДР, статусу суспільно корисної. Цей статус дозволяє організації користуватися податковими пільгами, пише «Lenta.ru»

Партнери консерваторів по коаліції - ліберальна ВДП - не виключають посилення законодавства. Голова берлінського відділення ВДП і заступник глави парламентської фракції лібералів Мартін Лінднер заявив, що ставлення до НДР у сучасній Німеччині стало поблажливим і спогади про цю історію обмежуються тепер «пластмасовими машинками і забавними фільмами».

Приводом для нинішньої дискусії стала хода колиишніх військовослужбовців Національної народної армії, одягнених у військову форму НДР і форму Штазі. Хода з прапорами НДР і зброєю, приурочена до Дня Перемоги 9 травня, пройшла у Трептов-парку, де розташований пам'ятник радянському воїну-визволителю. Представники правлячого блоку з ХДС/ХСС сприйняли такий захід як провокацію і знущання над пам'яттю жертв диктатури НДР. В якості зразка для наслідування консерватори наводять Угорщину, Латвію та Чехію, де комуністична символіка заборонена, разом із нацистською.

Християнські демократи намагалися ввести подібну заборону ще в 2011 році. Ініціатива виходила тоді від молодіжного крила партії ХДС - «Молодіжний союз» (Junge Union). На партійному з'їзді було вирішено опрацювати цю тему, проте ніяких дій за цим не послідувало.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

203