Продовження Національним банком України терміну дії норми про обов'язковий продаж валютної виручки експортерами ще на півроку є виправданим. Про це «УКРІНФОРМу» сказав виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Нацбанк буде правий, якщо продовжить термін дії норми про обов'язковий продаж валютної виручки експортерами ще на шість місяців. Цей захід на сьогодні абсолютно виправданий. Ніяких проблем у зв'язку з продовженням виникнути не повинно», - вважає Устенко.

За словами експерта, вже через півроку при ухваленні рішення про нове продовження дії норми про обов'язковий продаж експортної виручки потрібно буде проаналізувати стан фінансового рахунку. «Якщо обсяг золотовалютних резервів буде на рівні покриття трьох місяців імпорту, це стане позитивним сигналом і можна буде відмовитися від цієї міри. До того ж, необхідно звернути увагу на обсяг перерахування валюти від «заробітчан» і приплив прямих іноземних інвестицій, які також впливають на стан фінансового рахунку», - зауважив Устенко.

Він також підкреслив, що введення даної норми було викликане необхідністю створення каналу для постійного надходження іноземної валюти в Україну у гарантованих обсягах. «Півроку тому, перед виборами, девальваційні очікування в країні були досить високі, крім того, існували побоювання, що експортери будуть притримувати виручку за межами України, а це означає, що у короткостроковому періоді країна могла недоотримати необхідних обсягів іноземної валюти», - сказав Устенко.

Економіст зазначив, що зараз ситуація з надходженням валюти в країну стабілізувалася. Крім того, скоротився попит населення на іноземну валюту, про що свідчить статистика НБУ. «У квітні населення купило близько 200 млн доларів, і це рекордно низький показник, зафіксований за всю новітню економічну історію України», - підкреслив експерт.

Виходячи з цього, Устенко вважає, що не має сенсу продовжувати міру з паспортизації валютних операцій для населення, оскільки попит з боку населення на інвалюту практично знівельовано.

Нагадаємо, Нацбанк зобов'язав юросіб-резидентів продавати 50% валютної виручки, одержуваної від продажу товарів на експорт, з 19 листопада терміном на півроку. Таке рішення було направлене, зокрема, на стабілізацію фінансового ринку, який у той час фіксував рекордний попит на валюту з боку населення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

178