Продовжуючи серію «Пам'ятки архітектури України», Національний банк України вводить в обіг пам'ятні монети номіналами 10 та 5 гривень «Будинок з химерами», повідомляється на офіційному сайті НБУ.

Монети випущені до 100-річчя створення несподіваної за художнім задумом і новітніми конструкціями споруди та 150-річчю з дня народження її автора - Владислава Городецького, архітектора, блискучого інженера, мандрівника, підприємця, оригінальної особистості.

Будинок з химерами побудований у 1902-1903 роках у формі куба зі скульптурним оформленням на міфологічні та мисливські сюжети, які виконав із цементу скульптор Еміліо Саля. Інтер'єри будинку розписані «під морське дно». «Цей будинок є дійсно унікальним твором архітектури, тривалий час є окрасою Києва, і випуск монет стане чудовим подарунком киянам та гостям міста до святкування Дня Києва 25 травня», - зазначила начальник управління нумізматичної продукції та маркетингу Національного банку України Тамара Лошманова.

За її словами, дизайн монет розроблявся на конкурсній основі, і перемогли художники, які найкраще поєднали в ескізі фігуру Городецького та його архітектурний шедевр.

Авторами дизайну монет є молоді художники Марія Скоблікова та Олександр Кузьмін. Гіпсові моделі монет виконували скульптори Святослав Іваненко та Анатолій Дем'яненко.

Монета номіналом 10 гривень виготовлена ​​ зі срібла, категорія якості карбування - «пруф», маса в чистоті - 31,1 г, діаметр - 38,6 мм, тираж - 5000 штук. Гурт - гладкий із заглибленими написами позначення металу, його проби - Ag 925, маси в чистоті - 31,1 і логотипом Монетного двору Національного банку України.

Монета номіналом 5 гривень виготовлена ​​і з нейзильберу, категорія якості карбування - «спеціальний анциркулейтед», маса - 16,54 г, діаметр - 35,0 мм, тираж - 30 000 штук. Гурт монети - рифлений.

Пам'ятні монети є дійсними платіжними засобами України та обов'язкові до приймання без будь-яких обмежень за їхньою номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на розрахункові рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

З початку 2013 року Національний банк України ввів в обіг 7 видів пам'ятних монет.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

242