У 2013 р. іранський нафтовий експорт намічено довести до $59 млрд з торішніх $42 млрд. Як повідомляє кореспондент ForUm`у, про це заступник голови Організації розвитку торгівлі (ОРТ) Ірану Кюмарс Керманшасі заявив на економічній конференції. При цьому імпорт повинен залишитися на рівні 2012 р. - близько $53 млрд.

«Минулого року, який був проголошений роком підтримки національного виробництва, імпорт здійснювався для забезпечення роботи тих вітчизняних підприємств, які випускали експортоорієнтовану продукцію. У 2013 р. ця політика буде продовжена», - сказав чиновник.

За його словами, за рахунок нафтового експорту в минулому році отримано близько 70% інвалюти, витраченої на імпорт. «Притому є всі підстави сподіватися, що в 2013 р. нафтовий експорт перевищить обсяг імпорту, і наш зовнішньоторговельний баланс тим самим стане позитивним», - акцентував фахівець.

Глава ОРТ Хамід Сафдель додав, що в поточному році планується розширювати товарообмін з країнами регіону на бартерній основі і зосередити увагу на ринках таких країн, як Росія, Китай та Індія. За словами економіста, зусилля Організації спрямовані на скорочення сировинного експорту і розширення поставок готової продукції. Крім того, передбачається поповнення експортної корзини новими товарами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

359