В'язниця Гуантанамо суперечить цінностям США і завдає країні збитків. Таку думку висловив президент США Барак Обама, виступаючи у Білому домі.

Американський лідер закликав відновити обговорення можливості закриття військової в'язниці на кубинській базі США.

«Я все так само впевнений, що ми зобов'язані закрити Гуантанамо. Я думаю, що для нас вкрай важливо зрозуміти - для забезпечення безпеки США не обов'язково утримувати цей заклад. Його утримання вимагає великих коштів, а його наявність не ефективна і шкодить нашому статусу на міжнародній арені. В'язниця Гуантанамо має бути закрита», - підкреслив президент, повідомляє «РБК».

Вирішення питання про закриття військової в'язниці вимагає від президента узгодження з конгресом. Глава Білого дому висловив надію, що законодавці допоможуть йому підібрати новий варіант довгострокової програми утримання підозрюваних у тероризмі.

В'язниця Гуантанамо була створена попередником Обами Джорджем Бушем-молодшим для утримання підозрюваних у причетності до терактів 11 вересня 2001 р. Вона стала всесвітньо відомою через принципову відсутність правового поля для ув'язнених, тяжких умов утримання та застосування тортур для отримання необхідних спецслужбам відомостей.

Зазначимо, що заяви Обами прозвучали на тлі хвилювань, які відбуваються в Гуантанамо - з лютого 100 зі 166 ув'язнених оголосили голодування на знак протесту проти осквернення копій Корану, яке нібито сталося під час обшуків у камерах.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

298