Держава несе відповідальність за соціальний захист та збереження здоров'я громадян, постраждалих від катастрофи. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров у своєму зверненні до співгромадян з нагоди 27-ї річниці трагедії на Чорнобильській АЕС, повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ.

«Шановні співвітчизники! У цей день виповнюється 27 років з дня однієї з найтрагічніших подій в історії людства - катастрофи на Чорнобильській АЕС. Сьогодні в Україні вшановують ліквідаторів - тих, хто ціною власного життя і здоров'я мінімізували наслідки аварії, врятували світ від смертельної загрози», - йдеться у зверненні.
 
«Попіл Чорнобиля і до цього дня ще не розвіяв час: держава несе відповідальність за соціальний захист, збереження здоров'я і поліпшення умов життя більше двох мільйонів громадян, які постраждали від катастрофи - особливо дітей та інвалідів-чорнобильців. Україна успішно реалізує проекти на промисловому майданчику Чорнобильської АЕС. Торік на станції розпочато виконання робіт з будівництва нового безпечного конфайнмента над об'єктом «Укриття», які ведуться згідно з графіком і у 2015 році будуть завершені», - заявив Азаров.
За словами прем'єра, Чорнобильська катастрофа, як і аварія на японській АЕС «Фукусіма-1», свідчить, що іноді перед стихією безсилі навіть найсучасніші технології, і ці аварії вказали на високу відповідальність, яка лежить на державах, які прагнуть розвитку національної енергетики.

«Сьогодні уряд України, реалізуючи нову стратегію максимального забезпечення економіки вітчизняними енергоносіями, безумовно, враховує уроки минулого, твердо знаючи одне: альтернативи енергетичної незалежності немає. Вірю, що ми досягнемо такого суверенітету. Переконаний, всі покоління українців будуть пам'ятати, що в цьому є вагома і незаперечна заслуга чорнобильців - енергетиків, ліквідаторів, фахівців, які зараз перетворюють майданчик Чорнобильської АЕС та Чорнобильську зону на безпечну територію. Земний уклін вам, герої-чорнобильці, і наша довічна вдячність», - сказано у зверненні.

Як раніше повідомляв ForUm, сьогодні - 27-а річниця аварії на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС. Аварія сталася вночі 26 квітня 1986 року: стався вибух, який повністю зруйнував 4-й реактор.

Президент України Віктор Янукович закликав громадян України вшанувати пам'ять жертв Чорнобильської трагедії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

304