Міністерство юстиції винесло на громадське обговорення проект Закону України «Про повторні вибори народних депутатів України до Верховної Ради України VII скликання у деяких одномандатних виборчих округах у зв'язку з неможливістю достовірного встановлення підсумків голосування і результатів виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року», повідомляє прес-служба Мін'юсту.

Як повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович, проект Закону був розроблений Міністерством юстиції у зв'язку з прийняттям Центральною виборчою комісією постанови від 5 листопада 2012 року №1931 «Про неможливість достовірного встановлення підсумків голосування і результатів виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 в одномандатних виборчих округах №№ 94, 132, 194, 197 і 223», а також у зв'язку з визнанням Вищим адміністративним судом України неможливим достовірне встановлення підсумків голосування і результатів виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 в одномандатних виборчих округах № 11 і 71 (постанова від 8 лютого 2013 №П/800/99/13).

Законопроект передбачає, що повторні вибори повинні бути проведені у відповідності з Законом України «Про вибори народних депутатів України» з урахуванням особливостей, визначених у Законі «Про повторні вибори народних депутатів України до Верховної Ради України VII скликання в деяких одномандатних виборчих округах ...».

Відповідно до законопроекту, вибори будуть проводитися на підставі рішення Центральної виборчої комісії, яке має бути прийнято не пізніше ніж через 15 днів після набрання чинності зазначеного Закону. Висування кандидатів у народні депутати України почнеться наступного дня після опублікування рішення Центральної виборчої комісії.

Законопроект також передбачає, що при проведенні повторних виборів народних депутатів України офіційні спостерігачі від іноземних держав і міжнародних організацій, крім прав, визначених Законом України «Про вибори народних депутатів України», мають право отримувати копії протоколів про прийняття окружною виборчою комісією виборчих бюлетенів, передачу дільничним виборчим комісіям виборчих бюлетенів, про підрахунок голосів виборців і встановлення підсумків голосування, про повторний підрахунок голосів виборців.

Підготовка і проведення повторних виборів народних депутатів України, згідно із законопроектом, буде здійснюватися за рахунок резервного фонду бюджету в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів.

Нагадаємо, парламентські вибори в Україні відбулися 28 жовтня 2012 року.

ЦВК визнала неможливим встановити результати виборів народних депутатів у п'яти одномандатних округах - №№94 (Обухів, Київська область), 132 (Первомайськ, Миколаївська область), 194 і 197 (Черкаська область) та 225 (Київ, Шевченківський район). Верховна Рада рекомендувала ЦВК призначити повторні вибори в цих округах.

23 квітня Конституційний суд України відмовив у відкритті конституційного провадження у справі за конституційним поданням 54 народних депутатів України про перевибори у п'яти «проблемних округах».

Міністр юстиції України Олександр Лавринович вважає, що перевибори народних депутатів у проблемних округах повинна призначити Центральна виборча комісія на підставі закону про проведення таких перевиборів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

413